Πού έφτασε ο τουρκικός στρατός μέχρι την κατάπαυση του πυρός στη Συρία – Χάρτες

Σφοδρές επιθέσεις σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία και σε εδάφη που βρίσκονταν υπό κουρδικό έλεγχο σημάδεψαν την εισβολή που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι για εννιά μέρες και οδήγησαν στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για προσωρινή κατάπαυση πυρός, με σκοπό να παραδοθεί στον Ταγίπ Ερντογάν «ζώνη ασφαλείας» 32 χιλιομέτρων και να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Η εξέλιξη της τουρκικής εισβολής, της λεγόμενης «Πηγής Ειρήνης», που προκάλεσε μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη δοκιμαζόμενη Συρία με δολοφονίες και εκτελέσεις δεκάδων αμάχων, καθώς και με εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, παρουσιάζεται με ακρίβεια στην

Η εφαρμογή syria.liveuamap.com, παρουσιάζει με ακρίβεια την εξέλιξη και σκιαγραφεί τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή από την τουρκική εισβολή, τη λεγόμενη «Πηγής Ειρήνης» που προκάλεσε μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη δοκιμαζόμενη Συρία με δολοφονίες και εκτελέσεις δεκάδων αμάχων, καθώς και με εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο τουρκικός στρατός, με συμπαραστάτες του Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, άρχισε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» με βομβαρδισμούς από αέρος στην Ταλ Ριφ Ατ και στο Αλ Αρίμα, στις παραμεθόριες περιοχές της Μαμπίτζ.

Ακολούθησαν μάχες γύρω από το Κομπάνι, για το οποίο ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν θα καταλάβει, ωστόσο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν το Γιαραμπλούς και περιοχές απέναντι από τη Μαμπίτζ. Περιοχές εκεί καταλήφθηκαν από Τούρκους και Σύρους αντικαθεστωτικούς, ωστόσο μετά την προέλευση του Συριακού Στρατού, οι εισβολείς απομακρύνθηκαν.

Η τουρκική εισβολή επικεντρώθηκε περισσότερο στη Δυτική Συρία, όπου οι μάχες συνεχίζονται σποραδικά, μια μέρα μετά τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Επίκεντρο των μαχών είναι η πόλη Σερέ Κανιγιέ (αραβ. Ρας Αλ Αΐν), όπου οι Κούρδοι αντιστέκονται για ένατη μέρα έναντι των αεροπλάνων και των χερσαίων τουρκικών δυνάμεων.

Δυτικά της Ρας Αλ Αΐν, βρίσκεται το κομμάτι που καταλήφθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις και το οποίο φθάνει μέχρι την Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με το Ακτσάκαλε.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και σε νοτιότερες περιοχές εντός Συρίας, ωστόσο οι τουρκικές δυνάμεις δεν προωθήθηκαν ούτε στη Ράκκα, ούτε στην Άιν Ίσσα, αφού μετά τη συμφωνία Δαμασκού – Κούρδων, ο συριακός στρατός προέλαυνε και οι Κούρδοι προφύλαξαν τα αστικά κέντρα.

*Με κίτρινο χρώμα στον χάρτη παρουσιάζονται οι κουρδικές δυνάμεις, με μπλε οι τουρκικές δράσεις, με πράσινο τα εδάφη που κρατούν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Με κόκκινο παρουσιάζονται οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, δηλαδή του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.