Πώς προετοιμάζεται η Ευρώπη για τρομοκρατικές επιθέσεις – Η άσκηση Firestorm που συντόνισε η Europol

Στην εκπαιδευτική άσκηση που συντόνισε η Europol με εννέα κράτη, υπό την ονομασία Firestorm, μετά τον πρόσφατο συναγερμό στην Αυστρία, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας, ότι η εν λόγω άσκηση υπενθυμίζει μια μεγάλη απειλή που, μετά το κύμα των ισλαμιστικών επιθέσεων τη δεκαετία του 2010, συνεχίζει να καταδιώκει την Ευρώπη και απαιτεί εκπαίδευση για απάντηση.

Της Μαρίας Δεναξά

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η πραγματοποίηση της άσκησης σε πραγματικές συνθήκες, καθώς, όπως αναφέρεται, ναι μεν το σενάριο γράφτηκε, αλλά οι ενδιαφερόμενες μονάδες επέμβασης και επιτήρησης δεν το γνώριζαν εκ των προτέρων και έπρεπε να αντιδράσουν στην απειλή σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που επέτρεψε, μετά το τέλος των επιχειρήσεων, μια από τις πολυτιμότερες εμπειρίες.

Κατά την εφημερίδα, η εν λόγω άσκηση έδειξε, ότι ταχεία επικοινωνία, συντονισμός σε πραγματικό χρόνο και χρήση κοινών ή συμβατών διαδικασιών και υλικών, είναι η απάντηση στα ερωτήματα, κατά πόσο μπορούν οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες να διαφύγουν περνώντας τα σύνορα ή αν μπορεί να εντοπιστεί ένας δυνητικά επικίνδυνος ύποπτος, ενώ ταξιδεύει σε άλλη χώρα για να πραγματοποιήσει επίθεση, σε μια Ευρώπη, όπου, όπως τονίζεται, ο κίνδυνος τρομοκρατίας, όπως έδειξε και πάλι ο συναγερμός στην Αυστρία, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο.

«Αυτές οι κοινές ασκήσεις είναι απαραίτητες για την αύξηση της προετοιμασίας των ειδικών μονάδων επέμβασης για διασυνοριακές επιχειρήσεις . Η προετοιμασία τους μεταφράζεται άμεσα σε μια ασφαλέστερη Ευρώπη», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο διορισμένος το 2021, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Δ/ντής της Europol, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις, ο Γάλλος Jean-Philippe Lecouffe, Στρατηγός της Χωροφυλακής.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2018, η Europol είχε ήδη συντονίσει μια άλλη ευρωπαϊκή άσκηση, επικεντρωμένη στην παρέμβαση και περιλάμβανε επτά σενάρια, που απλώνονται στις τέσσερις γωνιές της ηπείρου, όπως αεροπορική αντιτρομοκρατία στην Ισπανία (με τη συμμετοχή του GIGN), θαλάσσια αντιτρομοκρατία στη Βαλτική Θάλασσα, σιδηροδρομική αντιτρομοκρατία με κίνδυνο ΧΒΡΠ στη Γερμανία, πειρατεία λεωφορείου στην Ελλάδα, επέμβαση σε μετρό στην Πολωνία, σε κτίριο στη Σλοβακία, και συνδυασμένη από θάλασσα και στεριά επέμβαση στην Ισλανδία.

Η Le Figaro αναφέρεται και στην εξάρθρωση «τρομοκρατικού δικτύου» στην Ελλάδα και στη σύλληψη «δύο  Πακιστανών ηλικίας 29 και 27 ετών, που στόχευαν ισραηλινούς στόχους στο κέντρο της Αθήνας.

«Ο εγκέφαλος αυτού του πυρήνα είναι Πακιστανός, που διαμένει σε χώρα εκτός Ευρώπης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως σημειώνεται, η εκπρόσωπος της αστυνομίας Κωνσταντίνα Δημογλίδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «αστυνομικές πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία», ανέφεραν, ότι ο εν λόγω εγκέφαλος  ζει στο Ιράν, ενώ οι δύο άνδρες  27 και 29 ετών, ιρανικής καταγωγής, στόχευσαν κτίριο της εβραϊκής κοινότητας, όπου συχνάζουν Ισραηλινοί και το οποίο στεγάζει «μια συναγωγή (…) και ένα εβραϊκό εστιατόριο». Τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων επέτρεψαν στους ανακριτές να καταλάβουν συνομιλίες, βίντεο και σκίτσα από μέρη όπου συγκεντρώθηκαν αυτοί οι εβραϊκοί στόχοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας, ότι οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Αθηνών. 

Η αστυνομία πιστεύει, ότι τα δύο αυτά άτομα είχαν στόχο «να υπονομεύσουν το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα (…) και τους θεσμούς της», ενώ θέλησαν να πλήξουν «τις διεθνείς της σχέσεις», τονίζει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας, ότι η Ελλάδα, η οποία έχει μια κοινότητα περίπου 5.000 Εβραίων, έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και δεν έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια.

Προβάλλεται η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη  Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι «αυτή η επιχείρηση (εξάρθρωσης) επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της χώρας μας», με την εφημερίδα να αναφέρει, ότι η Ελλάδα, ιστορικά φιλική προς τις αραβικές χώρες, άρχισε να προσεγγίζει το Ισραήλ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας, ιδίως σε θέματα στρατιωτικά και ασφάλειας.

«Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει θέσει την “ασφάλεια” της χώρας ως πρώτη της προτεραιότητα, ακολουθώντας αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και κλειδώνοντας τα σύνορα της χώρας με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Παρακολούθησης Συνόρων (Frontex)», αναφέρει καταλήγοντας η Le Figaro. 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ