Πως έσωσαν τον Ντα Βίντσι από τα χέρια του Χίτλερ

Πως έσωσαν τον Ντα Βίντσι από τα χέρια του Χίτλερ

Η περιπέτεια της αυτοπροσωπογραφίας του μεγάλου καλλιτέχνη που φυγαδεύτηκε στη Ρώμη, καθώς την αναζητούσαν οι ναζί.

Μια μεγάλη ιστορία γεμάτη μυστήριο και παράξενες δοξασίες κρύβει πίσω της η διάσιμη αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που εκτίθεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και για περιορισμένο αριθμό επισκέψεων στη βιβλιοθήκη του Τορίνο.

Το 500 ετών σκίτσο του Λεονάρντο Ντα Βίτντσι που παρουσιάζει τον ίδιο τον καλλιτέχνη, έχει σύμφωνα με το μύθο «μαγικές δυνάμεις» που εμποτίζουν με δύναμη όποιον το κοιτάξει. Μάλιστα το μικρό σχέδιο του απαράμιλλου δασκάλου της Αναγέννησης, με διαστάσεις 33,5Χ21,6 εκατοστά φυγαδεύτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το Τορίνο στη Ρώμη για να μην πέσει στα χέρια του ίδιου του Χίτλερ που παραμόνευε να πάρει τη «δύναμή» του.

Η αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι, ήταν το μοναδικό από τα 2.000 έργα και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης που μετακινήθηκε εκείνη την εποχή.

Ο σημερινός διευθυντής της βιβλιοθήκης Giovanni Saccani υποστηρίζει πως κανείς ποτέ δεν έμαθε που κρυβόταν ο πίνακας στη Ρώμη «Για να μην πέσει στα χέρια των ναζί, ο πίνακας μεταφέρθηκε με μία μυστική επιχείρηση στη Ρώμη. Εκεί κρατήθηκε η ανωνυμία του κατόχου του».

Η περιπέτεια της διάσημης αυτοπροσωπογραφίας είχε ξεκινήσει όμως αιώνες πριν καθώς υπάρχει ακόμα μια παράξενη ιστορία που συνοδεύει τη φήμη του.

Το έργο, ήταν μέρος μιας μεγάλης συλλογής έργων τέχνης που ήρθε στα χέρια του βασιλιά Καρόλου Αλβέρτου του Σαβόι το 1839.

Ο πίνακας του Ντα Βίντσι, μαζί με άλλα σπάνια έργα τέχνης πουλήθηκε στον βασιλιά από έναν διάσημο έμπορο τέχνης και επιμελητή του Τζιοβάνι Βολπάρτο, ο οποίος ζήτησε για όλη τη συλλογή 70.000 λίρες, όμως ο βασιλιάς έκανε παζάρια στον Βολπάρτο που τελικά του άφησε τη συλλογή για 50.000 λίρες.

Μάλιστα το ποσό αυτό άργησε να φτάσει στα χέρια του καθώς ήταν αστρονομικό για την εποχή και ο Βασιλιάς χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα χρόνια για να του το πληρώσει.

Οι περιπέτειες του έργου που μετρά μίση χιλιετηρίδα ζωής δυσκόλεψαν ωστόσο τη συντήρησή του και έτσι η διάσημη αυτοπροσωπογραφία που απεικονίζει τον Λεονάρντο με στοχαστικό βλέμμα, με σακούλες κάτω από τα μάτια, φουντωτά φρύδια και πλούσια ακατάστατα γένια έχει υποστεί πολλές ζημιές.

Η αυτοπροσωπογραφία, που έχει φιλοτεχνηθεί με κόκκινη κιμωλία πάνω σε χαρτί, πάσχει από αυτό που στην ορολογία των συντηρητών ονομάζεται «foxing», ένας γενικός όρος που περιγράφει τις καφέ κόκκινες κηλίδες που αναπτύσσονται ένεκα της εμφάνισης ενός μύκητα ή μιας χημικής αντίδρασης.

Γι αυτόν τον λόγο για τη φύλαξή του στη Βιβλιοθήκη του Τορίνο έχουν επιστρατευτεί όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ