Πόρισμα «φωτιά» για την αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν – «Αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά στις φυλακές»

Πόρισμα «βόμβα» από το εποπτικό όργανο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον Τζέφρι Επστάιν. Όπως αναφέρει, η αμέλεια και η κακή συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων μιας ομοσπονδιακής φυλακής στη Νέα Υόρκη του έδωσε τον “χώρο” να αυτοκτονήσει στο κελί του τον Αύγουστο του 2019.

Οι αρχές της φυλακής δεν αντικατέστησαν τον συγκρατούμενο του Επστάιν, με αποτέλεσμα να είναι μόνος του, δεν πραγματοποιούσαν συχνές επισκέψεις στο κελί του και του παραχώρησαν περισσότερα κλινοσκεπάσματα, τα οποία χρησιμοποίησε για να κρεμαστεί. Επίσης, όπως αναφέρει το Associated Press, σχεδόν όλες οι κάμερες παρακολούθησης γύρω από το κελί του Επσταϊν ήταν χαλασμένες.

Ένας εργαζόμενος ήταν σε βάρδια επί 24 ώρες, συνεχόμενες. Και, παρά το «προφίλ» του κρατουμένου και την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει δύο εβδομάδες νωρίτερα, δεν ελέγχθηκε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως απαιτείται.

Το εποπτικό όργανο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε την Τρίτη ότι ένας «συνδυασμός αμέλειας, κακής συμπεριφοράς και ξεκάθαρων λαθών» από το ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών και τους εργαζομένους στη φυλακή της Νέας Υόρκης, επέτρεψε στον χρηματιστή να αυτοκτονήσει τον Αύγουστο του 2019.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Μάικλ Χόροβιτς αναφέρθηκε σε πολλούς παράγοντες που οδήγησαν στον θάνατο του Επστάιν. Μεταξύ άλλων, στην αποτυχία της φυλακής να τοποθετήσει “συγκάτοικο” στο κελί, καθώς στους καταπονημένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έλεγαν ψέματα αφού δεν έκαναν τακτικούς ελέγχους. Αν το έκαναν ελέγχους, είπε ο Χόροβιτς, θα έβρισκαν ότι ο Επστάιν είχε υπερβολικά κλινοσκεπάσματα τα οποία χρησιμοποίησε για να αυτοκτονήσει.

Ο χρηματιστής πέρασε 36 ημέρες στο κλειστό Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο στο Μανχάταν. Δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό του είχε τεθεί σε επιτήρηση επί 31 ώρες ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία, σύμφωνα με τους υπαλλήλους της φυλακής, του άφησε μώλωπες και γρατσουνιές στον λαιμό.

Ο δισεκατομμυριούχος πέθανε στη φυλακή στις 10 Αυγούστου του 2019, ενώ περίμενε τη δίκη του για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση δεκάδων ανήλικων κοριτσιών.

Οι κάμερες και η διαθήκη του Επστάιν

Στην αναφορά του Μάικλ  Χόροβιτς αποκαλύπτονται επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμπεριφορά του Επστάιν τις ημέρες πριν από το θάνατό του. Ο χρηματιστής είχε υπογράψει μια τελευταία διαθήκη ενώ συναντήθηκε με τους δικηγόρους του δύο ημέρες πριν βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του στο κελί του το πρωί της 10ης Αυγούστου 2019. Οι υπάλληλοι της φυλακής δεν γνώριζαν για τη νέα διαθήκη, το έμαθαν μετά τον θάνατο του Επστάιν, είπε ο Χόροβιτς.

Λίγες από τις κάμερες γύρω από το κελί του Επστάιν λειτουργούσαν, λόγω μηχανικής βλάβης στις 29 Ιουλίου. Η φυλακή είχε συνάψει σύμβαση για αναβάθμιση του συστήματος των καμερών ασφαλείας τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του, αλλά το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί, εν μέρει λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, ο Έπσταϊν ήταν μόνος τη νύχτα του θανάτου του, παρόλο που οι ψυχολόγοι της φυλακής είχαν ενημερώσει για την ανάγκη να υπάρχει μαζί του ακόμη ένας κρατούμενος, μετά την προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας του τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο συγκάτοικός του μεταφέρθηκε σε άλλο κελί στις 9 Αυγούστου, χωρίς να υπάρχει σχέδιο αντικατάστασής του.

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν στοιχεία που να υποδηλώνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτοκτονία, επαναλαμβάνοντας τα ευρήματα του ιατροδικαστικού γραφείου της Νέας Υόρκης, που διαπίστωσε ότι ο Επστάιν αυτοκτόνησε, και έρευνας του FBI που δεν βρήκε ενδείξεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

Κανένα στοιχείο δεν υποστήριξε καμία από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν γύρω από τον θάνατο του Επστάιν, κατέληξε ο Χόροβιτς, και σε κανένα από τα βίντεο που αναλύσαμε δεν φαίνεται η παρουσία άλλου ατόμου στο κελί του.  Οι εργαζόμενοι που είχαν αρμοδιότητα να φρουρούν τον Επστάιν κοιμόντουσαν και ψώνιζαν μέσω Διαδικτύου αντί να τον ελέγχουν κάθε 30 λεπτά όπως απαιτείται, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Οι εργαζόμενοι που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη του Επστάιν τη νύχτα που πέθανε δούλευαν υπερωρίες, ο ένας εξ αυτών μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα τη φύλαξη κρατουμένων.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ