Πολωνία: Θέλει να εξετάσει τις διαστάσεις του σχεδίου συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας για τα επιδόματα μεταναστών

Η Βαρσοβία θέλει να εξετάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της ΕΕ βάσει των οποίων θα επιτραπεί στη Βρετανία να αναστέλλει τη χορήγηση επιδομάτων πριν αποδεχθεί το σχέδιο που έχει στόχο να πεισθούν οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (2/2) ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Η Πολωνία, που προμηθεύει τους περισσότερους μετανάστες εργάτες στη Βρετανία, είναι μια από τις χώρες, που προβάλλουν την πιο σθεναρή και ανοικτή αντίσταση στα μέτρα του Λονδίνου που κρίνει ότι είναι σε βάρος των υπηκόων της που ζουν και δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων του Λονδίνου να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μειωθεί η ροή μεταναστών προς τη Βρετανία και να ανακτηθεί μέρος της βρετανικής εθνικής κυριαρχίας, που έχει εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες.

Αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο συμφωνίας, που πρότεινε ο Τουσκ και ιδίως το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά τους μετανάστες στη Βρετανία, ο Ντούντα καλωσόρισε τις διαστάσεις του που επιτρέπουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιλέγουν, εάν θα εφαρμόζουν ή όχι το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η συμφωνία μπορεί να αποτιμηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πράγμα: είναι μια προκαταρκτική συμφωνία και υπόκειται σε διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Ντούντα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info.

«Η ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων και των υπηρεσιών είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε ο ίδιος. «Υπάρχει μια ρήτρα (στη συμφωνία) η οποία ορίζει πως σε περίπτωση μιας ξαφνικής ραγδαίας αύξησης των μισθωτών μεταναστών, ορισμένα επιδόματα μπορεί να αναστέλλονται. Θα δούμε ποια είναι η ερμηνεία (της ρήτρας)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, αλλά οι συζητήσεις στο μεταξύ θα συνεχισθούν. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται στη Βαρσοβία την Παρασκευή. Η Πολωνή ομόλογός του Μπεάτα Σίντλο θα βρίσκεται στο Λονδίνο αύριο Πέμπτη, αλλά δεν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Κάμερον.

Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Σίντλο, η οποία εξελέγη τον Οκτώβριο, επιδιώκει επίσης οι Βρυξέλλες να έχουν μικρότερη δικαιοδοσία. Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) τάσσεται εναντίον της ένταξης της Πολωνίας στην ευρωζώνη, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Για τον Ντούντα, «η συμφωνία συμπεριλαμβάνει σημαντικά στοιχεία όσον αφορά την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας» των κρατών μελών της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το 42% των Βρετανών τάσσεται υπέρ του Brexit

«Δεν υπήρξε ακόμα συμφωνία» το μήνυμα Τουσκ για τη συνάντησή με Κάμερον

Μ. Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα ζητά εξηγήσεις την συμφωνία με Google για τους αναδρομικούς φόρους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ