Πολωνία: Δεκάδες μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία

‘Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες σε συνθήκες ψύχους. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, μία ομάδα περίπου 50 μεταναστών διέσπασε τις άμυνες στα σύνορα με τη Λευκορωσία και εισήλθε στην Πολωνία, κοντά στο χωριό Σταρζίνα.

«Χθες, πριν τις 5 μ.μ., περίπου 50 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία κοντά στη Σταρζίνα», ανέφερε η αστυνομία της Ποντλάσκα σε ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια συνελήφθησαν 22 Ιρακινοί υπήκοοι.

Συνολικά, η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι χθες έγιναν 223 απόπειρες παράτυπης διέλευσης των συνόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί το Μινσκ ότι ενορχηστρώνει την κρίση για να ασκήσει πιέσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει, αλλά η Λευκορωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί την κατηγορία αυτή. Κάποιες χώρες στην περιοχή έχουν προειδοποιήσει ότι η αντιπαράθεση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη.

Συζητήσεις Πολωνίας με Λετονία και Λιθουανία για τη μεταναστευτική κρίση

Η Πολωνία συζητάει το ενδεχόμενο σύγκλησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τη Λιθουανία και τη Λετονία, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους μετανάστες στα σύνορα της με τη Λευκορωσία, όπως δήλωσε σήμερα στα ΜΜΕ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Συζητάμε με τη Λετονία και ειδικότερα με τη Λιθουανία, γιατί δεν κάνουμε χρήση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Το άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εμπεριέχει την πιθανότητα σύγκλησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, αν υπάρχει μία απειλή ασφάλειας κατά ενός από τα κράτη-μέλη της συμμαχίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ ΦΩΤΟ: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ