Εφιάλτης στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας – Δραματικές εικόνες με χιλιάδες μετανάστες

Εφιαλτικές είναι οι συνθήκες στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι συνωστίζονται στην παγωμένη πλέον ουδέτερη ζώνη, ελπίζοντας σε μια διέξοδο προς στην Ευρώπη.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ένας Πολωνός στρατιώτης που υπηρετούσε στα σύνορα με τη Λευκορωσία σκοτώθηκε σε πυροβολισμό από λάθος στον οποίο ενεπλάκη πολωνικό όπλο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της Πολωνίας.

“Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, υπήρξε ένας πυροβολισμός από στρατιωτικό όπλο, ως αποτέλεσμα του οποίου πέθανε ο στρατιώτης, και στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη”, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση από τον διοικητή της μονάδας του στρατιώτη που αναρτήθηκε στο Twitter από τον εκπρόσωπο Στανισλάβ Ζάριν.

Η Πολωνία κατηγόρησε τους Λευκορώσους ότι κατέστρεψαν τα προσωρινά φράγματα και προσπαθεί να βοηθήσει δεκάδες μετανάστες να περάσουν τα σύνορα τυφλώνοντας τους Πολωνούς φύλακες με λέιζερ.

 

σύνορα Λευκορωσίας -Πολωνίας

Πείνα και κρύο για χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όμως, βρίσκονται οι ίδιοι οι μετανάστες που κινδυνεύουν κάθε στιγμή από το κρύο και την πείνα.

Η κατάσταση παραμένει οριακή, για χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες λιμοκτονούν και παγώνουν, τρέχοντας να πάρουν τρόφιμα από ένα μικρό φορτηγό.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης φέρνουν και ένταση ανάμεσα στους πρόσφυγες που αδυνατούν να προστατεύσουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Μοναδική χαρούμενη νότα είναι οι φωνές των μικρών παιδιών που παρά τις κακουχίες συνεχίζουν να παίζουν όπως μπορούν.

Η Πολωνία επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε το πτώμα ενός νεαρού Σύρου. “Χθες ανακαλύφθηκε το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, συριακής εθνικότητας, στο δάσος, κοντά στη Βόλκα Τερετσόφσκα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας στην περιοχή Ποντλάσκι (ανατολικά). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “δεν μπόρεσαν να διευκρινιστούν επιτόπου τα αίτια του θανάτου”.

Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει σε 11 τον αριθμό των νεκρών στη μεταναστευτική κρίση σε αυτά τα σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης.

Η Λιθουανία που έχει ενισχύσει τη συνοριοφυλακή της έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα με άντρες του στρατού να δίνουν νερό και τρόφιμα σε οικογένειες που έφτασαν στο σημείο αλλά δε θέλουν να μπουν στη χώρα. Ισχυρίζονται πως ο στρατός της Λευκορωσίας τούς πήγε στα σύνορα παρά τη θέλησή τους.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

«Μας έπιασαν και με τη βία μας γύρισαν στη Λευκορωσία. Οι φρουροί ήταν βίαιοι και με τη βία μας γύριζαν πίσω κάθε φορά που περνούσαμε τα σύνορα».

Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν πως αξίζει τον κόπο και τον κίνδυνο. Η Ουμ, μητέρα τεσσάρων παιδιών από το Ιράκ, λέει πως η δίψα για ζωή είναι πιο ισχυρή ακόμη και από τον θάνατο.

«Παρά τις δυσκολίες του ταξιδιού για έναν ή δύο μήνες, μία ή δύο εβδομάδες, είναι καλύτερο αυτό από το να συνεχίσω να υποφέρω στη χώρα μου για χρόνια».

Πούτιν: Δεν έχουμε καμία σχέση με την κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας

Ο Πούτιν απέρριψε επίσης κάθε ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, όπου εδώ και μέρες συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες. «Θέλω όλος ο κόσμος να το γνωρίζει. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος στο δίκτυο Vesti, τη στιγμή που αρκετοί από τη Δύση τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε με το Μινσκ την αποστολή μεταναστών στα σύνορα.

Ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα μιλήσουν απευθείας για την κρίση και ότι οι μετανάστες θέλουν κυρίως να πάνε στη Γερμανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον Λουκασένκο για τον πιθανό τερματισμό της διαμετακόμισης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τον Λευκορώσο ομόλογό του για αυτή την αναφορά από το Μινσκ. Ο Λουκασένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι πριν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ θα πρέπει να λάβει υπόψιν το αέριο και τα προϊόντα που λαμβάνει μέσω Λευκορωσίας.

«Ειλικρινά μιλώντας, είναι η πρώτη φορά που το ακούω. Έχω μιλήσει τελευταία δύο φορές με τον Αλεξάντρ Γκριγκορίεβιτς (Λουκασένκο) και ποτέ δεν μου το είπε αυτό, ούτε καν έναν υπαινιγμό», δήλωσε ο Πούτιν στο δίκτυο Rossiya 24. «Αλλά μπορεί, πιθανόν. Αν και δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτό, φυσικά και θα του μιλήσω για το θέμα αυτό. Εκτός κι αν το είπε εν βρασμώ», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ