Politico: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισε η Ε.Ε. – Το προσχέδιο για τις νέες κυρώσεις

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το όγδοο πακέτο κυρώσεων των μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Politico που επικαλείται σχετικές δηλώσεις 7 Ευρωπαίων διπλωματών.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε. εξέφρασαν την αντίθεσή τους κυρίως για το θέμα του φυσικού αερίου και πως οι λεπτομέρειες  επί τούτου θα πρέπει ακόμη να δοθούν  εγγράφως και να υπογραφούν.

Το προσχέδιο των κυρώσεων

Το προσχέδιο των κυρώσεων προβλέπει μεταξύ άλλων τη νομική βάση για το πλαφόν, όπως είχαν συμφωνήσει προηγουμένως τα κράτη – μέλη της G7.  Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την ακριβή τιμή του πλαφόν, αν και οι ΗΠΑ έχουν προτείνει αυτό να γίνει εντός εβδομάδων.

Επίσης Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα έχει το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου στις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες καθώς οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο που το οποίο επικαλείται το Politico.

Το προσχέδιο αναφέρει ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Η Κομισιόν θα μπορούσε να  ιδρύσει ένα σύστημα παρακολούθησης  για την αντιμετώπιση της πρακτικής αλλαγής σημαίας από τα τάνκερ. Αν η Κομισιόν διαπίστωνε πως υπήρχε σημαντική απώλεια κέρδους λόγω αυτών των πρακτικών   τότε θα μπορούσε να προτείνει μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτές.

ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας: Το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας που επιβάλλει η Ε.Ε. δεν θα ισχύει για τις ποσότητες που παραδίδονται μέσω αγωγών

Το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας που επιβάλλει η Ε.Ε. δεν θα ισχύει για τις ποσότητες που παραδίδονται μέσω αγωγών ξεκαθάρισε χθες  ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αναφερόμενος στο όγδοο πακέτο κυρώσεων της  Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη, η οποία επικρίνει πιο ηχηρά από κάθε άλλη μεταξύ των 27 τις κυρώσεις των Βρυξελλών στη Μόσχα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία. Οι παραδόσεις στην ουγγρική αγορά γίνονται μέσω αγωγών οι οποίοι συνδέουν τις δύο χώρες.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ