Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων – «Ο εφιάλτης μόλις ξεκίνησε»

Την κόλαση του πολέμου περιγράφουν στη Realnews οι Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ. Φίλοι τους εκτελέστηκαν από τη Χαμάς, συγγενείς τους επιστρατεύθηκαν για να πολεμήσουν, ενώ οι ρουκέτες «σφυρίζουν» πάνω από τα κεφάλια τους και εκείνοι τρέχουν στα καταφύγια.

Η μαζική δολοφονία τουλάχιστον 260 ανθρώπων από μέλη της Χαμάς σε μουσικό φεστιβάλ, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, προκάλεσε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η 23χρονη Ισραηλινή Εντεν Μπεν Ρούμπι με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν την Ελλάδα και είχε φίλους από την εβραϊκή κατασκήνωση στο Λιτόχωρο. Ζούσε στη Ρισόν Λε Ζιόν, τον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο του Ισραήλ, που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτίως του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 23χρονη δολοφονήθηκε πισώπλατα καθώς έτρεχε να σωθεί, όταν εισέβαλαν στο μουσικό φεστιβάλ οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Εντι Γαβριηλίδης, σχεδιαστής μόδας

«Ηταν επιλογή μου να ζήσω στο Ισραήλ, γνωρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι, όμως δεν μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια αγριότητα», δηλώνει στην «R» ο 34χρονος σχεδιαστής μόδας Εντι Γαβριηλίδης, ένας κοσμοπολίτης νέος που, μετά από 15 χρόνια στο Λονδίνο, αποφάσισε για προσωπικούς λόγους να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο Τελ Αβίβ. Από τη νέα του έδρα σχεδιάζει ρούχα, τα οποία πωλούνται στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Βρετανία, ενώ έχει συνεργαστεί με διάσημα μοντέλα. Στο ματωμένο φεστιβάλ είχαν πάει αρκετοί φίλοι του. Ενας από αυτούς, μάλιστα, συγκαταλέγεται στα θύματα. «Έχω φίλους και γνωστούς που πήγαν στο πάρτι όπου έγινε το μακελειό. Ενας από αυτούς δολοφονήθηκε, ενώ οι υπόλοιποι γλίτωσαν από θαύμα. Την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών έπεσε μια ρουκέτα τέσσερα τετράγωνα μακριά από το σπίτι μου, σε μια συναγωγή. Τρέξαμε όλοι στα καταφύγια, φοβήθηκα για τη ζωή μου». Η ζωή άλλαξε δραματικά στο Ισραήλ, που ετοιμάζεται για έναν μεγάλο πόλεμο με τη Χαμάς. «Η πόλη θυμίζει την περίοδο της COVID-19. Οι εμπορικοί δρόμοι είναι κλειστοί και ο κόσμος έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του. Δουλεύω από το σπίτι, ενώ μοντέλα που είχα στα σόου έχουν καταταγεί, όπως και πολλοί φίλοι μου». Τα δύσκολα είναι μπροστά, όμως ο 34χρονος Ελληνας σχεδιαστής μόδας θέλει να παραμείνει στο Ισραήλ. «Εχω τρία διαβατήρια και θα μπορούσα να ζω οπου δήποτε στον κόσμο. Ομως, δεν αφήνεις εύκολα το σπίτι σου. Προς το παρόν δεν σκέφτομαι να φύγω», δηλώνει ο Ε. Γαβριηλίδης.

Τζουλιάνα Ναχμία, μητέρα τριών στρατιωτών

Στιγμές αγωνίας ζει η Τζουλιάνα Ναχμία, μιας και τα τρία της παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, επιστρατεύθηκαν από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, μετά το χτύπημα της Χαμάς. «Ο νους μου είναι συνέχεια στα παιδιά μου, που είναι μακριά μου. Ανησυχώ πάρα πολύ για εκείνα. Είναι μια κόλαση, εγώ να είμαι στο σπίτι μόνη μου και να μην μπορώ να βοηθήσω και εκείνα να έχουν επιστρατευθεί», λέει στην «R» και συνεχίζει: «Ζούμε έναν εφιάλτη, ο οποίος μόλις ξεκίνησε. Δεν είμαστε καθόλου προς το τέλος του. Μας ζήτησαν να αγοράσουμε ξηρά τροφή, νερό, φακούς και μπαταρίες. Περιμένουμε νέα μέτωπα επίθεσης από τον Βορρά». Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός δεν σκοπεύει να φύγει από το Ισραήλ, πόσο μάλλον τώρα, που τα παιδιά της βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Το μόνο που ελπίζει είναι ο εφιάλτης να τελειώσει γρήγορα, για την οικογένειά της και για τη χώρα όπου ζει. «Παρά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνω, θα παραμείνω στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει η σκέψη να γυρίσω στην Ελλάδα. Εδώ μένω, εδώ είναι τα παιδιά μου και η ζωή μου».

Ιωνάθαν Ιατρού, ραδιοφωνικός παραγωγός

Το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού παραγωγού Ιωνάθαν Ιατρού σίγησε με την έναρξη των εχθροπραξιών. Αντί για το στούντιο του Radio Jerusalem, βρίσκεται σήμερα σε ένα καταφύγιο για να προστατεύσει τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του και τη δική του από τις «τυφλές» ρουκέτες της Χαμάς. «Οταν ηχούν οι σειρήνες, τρέχουμε στα καταφύγια. Ακούμε εκρήξεις συνέχεια. Δεν έχουμε ξαναζήσει συγκρούσεις σε τέτοιο βαθμό. Ο φόβος είναι μην εμπλακεί η Χεζμπολάχ, διότι τότε θα δούμε εικόνες παρόμοιες με εκείνες στις πόλεις της Ουκρανίας, όπου καταρρέουν ολόκληρες πολυκατοικίες από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων». Ο Ελληνας ραδιοφωνικός παραγωγός ψάχνει τρόπους να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Προσπαθώ να φύγω, όπως και πολλοί άλλοι. Δεν θέλω τα παιδιά μου να αντικρίσουν άλλες άσχημες εικόνες. Εχω, όμως, άγχος και αγωνία για το τι θα ακολουθήσει. Πρέπει η ελληνική πρεσβεία και η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τους Ελληνες που θέλουν να φύγουν. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση».

Αναστάσιος Δαμιανός, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας

«Ούτε στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973, το Ισραήλ δεν έπαθε τέτοια ζημιά. Τα έζησα και τα θυμάμαι», λέει στην «R» ο 82χρονος Αναστάσιος Δαμιανός, Ελληνας τρίτης γενιάς και πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Ισραήλ. Ο ίδιος δηλώνει συγκλονισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στο φεστιβάλ: «Ηταν η τελευταία ημέρα της γιορτής Sukkot και ο κόσμος συνηθίζει να βγαίνει στα πάρκα και να συμμετέχει σε φεστιβάλ. Η επίθεση ξεκίνησε από το φεστιβάλ της ειρήνης -τι ειρωνεία- ούτε δέκα χιλιόμετρα μακριά από τη Γάζα. Δεν σεβάστηκαν ούτε την ειρήνη ούτε τα παιδιά. Σκότωσαν ανθρώπους που γλεντούσαν. Δεν μπορώ να χωνέψω αυτό το πράγμα. Εκτέλεσαν μανάδες, γιαγιάδες και παιδιά, μέσα στα σπίτια τους. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να πάνε όλα καλά από εδώ και πέρα». Ο Αν. Δαμιανός αισθάνεται ασφαλής στην Ιερουσαλήμ όπου ζει, ωστόσο οι Αρχές έχουν ζητήσει από όλους τους κατοίκους της χώρας να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας άνοιξε τη λέσχη για να φιλοξενήσει συμπατριώτες του που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, αλλά και Ελληνες ταξιδιώτες που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ τις προηγούμενες ημέρες. «Ηδη φιλοξενούμε δύο κοπέλες οι οποίες ταξίδεψαν από την Ελλάδα στο Ισραήλ, με τελικό προορισμό τη Βηθλεέμ. Υπήρξε πρόβλημα και με 143 προσκυνητές που βρίσκονταν στη Βηθλεέμ και κατάφεραν να φύγουν αεροπορικώς με παρέμβαση της πρεσβείας μας. Στο Ισραήλ ζουν περίπου 1.000 Ελληνες, κάποιοι επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οσο για εμένα, εγώ ντρέπομαι να φύγω από το Ισραήλ. Ως πρόεδρος της κοινότητας, δεν μπορώ να αφήσω τους Ελληνες πίσω», καταλήγει ο Αν. Δαμιανός.

Σφυροκόπημα πριν από τη «μεγάλη εισβολή»

Η «R» βρέθηκε στο νότιο Ισραήλ και κατέγραψε τα πλήγματα που δέχεται από εδάφους και αέρος η Λωρίδα της Γάζας

Ρέιμ, Μπε Ερί και Σάαντ. Αυτές οι τρεις μικρές κοινότητες του Ισραήλ, κιμπούτς όπως αποκαλούνται στα εβραϊκά, έγιναν γνωστές για τη μεγάλη σφαγή αμάχων από τρομοκράτες της παλαιστινιακής Χαμάς, που εισέβαλαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι τρεις αυτές περιοχές, λίγα 24ωρα μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, χρησιμοποιήθηκαν ως προπύργια των Ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων για την αποκαλούμενη «μεγάλη εισβολή».

Από την πρώτη στιγμή, στην περιοχή αναπτύχθηκε ο στρατός και από τα μέσα της εβδομάδας άρχισαν να καταφθάνουν κατά δεκάδες τα άρματα μάχης Merkava, καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλ.

Ολόκληρη η περιοχή από το Ασκελόν έως το Σεντερόντ και από εκεί νότια και σε ακτίνα έως 12 χιλιομέτρων από τον φράχτη με τη Γάζα κηρύχθηκε στρατιωτική ζώνη, στην οποία κανείς πολίτης, πλην των μόνιμων κατοίκων, δεν μπορούσε να εισέλθει. Μεικτά μπλόκα της αστυνομίας και του στρατού απαγόρευαν την πρόσβαση ειδικά σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία, έχοντας απευθύνει αυστηρή σύσταση σε όλους τους ξένους ανταποκριτές ότι τυχόν παραβίαση θα θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τις πόλεις, ειδικά στο νότιο Ισραήλ, ερημώνουν μετά τις 6 το απόγευμα. Ελάχιστα είναι τα καταστήματα -εμπορικά και εστιατόρια- που είναι ανοιχτά. Ο λόγος είναι είτε γιατί οι εργαζόμενοι φοβούνται λόγω των ρουκετών ή των επιθέσεων των τρομοκρατών να πάνε στις δουλειές τους, είτε γιατί έχουν καταταγεί ως έφεδροι στον στρατό.

Ειδικά στις πόλεις του νότου, είναι σπάνιο να συναντήσει κάποιος πολίτες να περπατούν στον δρόμο μετά τις 7 το βράδυ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και τα ταξί είναι εξαφανισμένα. Τα μίνι μάρκετ που λειτουργούν είναι ελάχιστα, ενώ ακόμη και στα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά οι υπάλληλοι εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Από το πρωί της Πέμπτης, με επίκεντρο τη Σαάντ, ξεκίνησε ανηλεές σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στα ανατολικά της περιοχής, εκεί όπου βρίσκεται και ο φράχτης με τους Ισραηλινούς.

Αυτοκινούμενα πυροβόλα

Βρεθήκαμε στην περιοχή όπου έχουν παραταχθεί οι ισραηλινές δυνάμεις. Τα κανόνια των αυτοκινούμενων πυροβόλων δεν σταμάτησαν να χτυπούν τη Γάζα σε ένα βάθος έως 20 χιλιομέτρων από τον φράχτη, ενώ ταυτόχρονα ελικόπτερα Apache εκτόξευαν πυραύλους Spike Nlos, οι οποίοι έχουν εμβέλεια έως 45 χιλιόμετρα. Τα χτυπήματα από χερσαίες δυνάμεις αλλά και από ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού έγιναν προκειμένου να παράσχουν κάλυψη στα ειδικά κλιμάκια που επισκεύαζαν τον φράχτη, απ’ όπου οι ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου σκορπώντας τον θάνατο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισραηλινού στρατού (IDF), έως ο πρωί της Παρασκευής πάνω από 2.687 στόχοι επλήγησαν, κυρίως από αέρος, μέσα στη Γάζα. Ο φόρος αίματος είναι βαρύς για τον ισραηλινό στρατό, αφού 222 στρατιώτες επιβεβαιώθηκαν ότι σκοτώθηκαν στη μάχη. Παράλληλα, 97 οικογένειες έχουν ενημερωθεί για την απαγωγή των αγαπημένων τους προσώπων.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, εκτοξεύτηκαν πάνω από 5.000 ρουκέτες στο Ισραήλ, κυρίως στις πόλεις Τελ Αβίβ, Ασντόντ, Ασκελόν, Σεντερόντ και Μπερ Σεβά. Από το βράδυ της Πέμπτης, γύρω από τη Γάζα, παρέμεναν συντεταγμένοι 300.000 και πλέον Ισραηλινοί έφεδροι.

Οπως έκανε γνωστό ο IDF, κύριος στόχος είναι οι οροφές συγκεκριμένων κτιρίων στη Γάζα. Οι πληροφορίες των Ισραηλινών αναφέρουν ότι στις ταράτσες των πολυκατοικιών τα μέλη της Χαμάς έχουν εγκαταστήσει ένα αυτοσχέδιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και επικοινωνίας. Πρόκειται για μηχανολογικές υποδομές που είναι επιμελώς κρυμμένες κάτω από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες των ταρατσών. Η εξουδετέρωση αυτού του αυτοσχέδιου συστήματος της Χαμάς είναι ύψιστης σημασίας για την πρώτη φάση της επιχείρησης που έχουν ξεκινήσει οι ισραηλινές δυνάμεις.

Συναγερμός σε Αθήνα και Ε.Ε.

Οι ανησυχίες της Ελλάδας για την επέκταση του πολέμου, αλλά και για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα

Ανησυχία επικρατεί σε Βρυξέλλες και Αθήνα για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τρομοκρατικών ενεργειών στη Δύση, αλλά και ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη. Η ανησυχία αυτή ήταν έκδηλη στη Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας της Ε.Ε. με τις χώρες του Κόλπου, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις αραβικές χώρες επικρατεί αναταραχή, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως όλοι ευθυγραμμίζονται με τη Χαμάς, την οποία οι συντηρητικές μοναρχίες του Κόλπου αλλά και η Αίγυπτος αντιμετωπίζουν ως απειλή.

Σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, πάντως, με εμπλοκή της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και των ισλαμικών δυνάμεων στη Συρία, θεωρείται πιθανό και ένα ράλι στην τιμή του πετρελαίου, κάτι που απασχολεί τους Ευρωπαίους. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει δεχθεί έντονες πληθωριστικές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση της προηγούμενης διετίας και ένα νέο άλμα στις ενεργειακές τιμές θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές της.

Οπως όλες οι χώρες της Δύσης, έτσι και η Ελλάδα συμπαρατάχθηκε από την πρώτη στιγμή με το Ισραήλ, το οποίο ήταν ο αποδέκτης της επίθεσης των δυνάμεων της Χαμάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε σε διαδικτυακή παρέμβασή του στο άτυπο Συνέδριο του ΕΛΚ ότι η χώρα μας στηρίζει το Ισραήλ, που έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σημείων της ελληνικής πλευράς για εκτόνωση της κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνονται η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και η πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, των Αράβων, της Ε.Ε., του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο υπουργός χαρακτήρισε αυτονόητη τη στήριξη της χώρας μας στο Ισραήλ λόγω της βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης που δέχθηκε, ενώ, σε συνέντευξή του στο Star δεν έκρυψε την ανησυχία του για το σημαντικά αναβαθμισμένο επίπεδο της ασύμμετρης απειλής.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλα τα ενδεχόμενα, καθώς κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η αναταραχή θα έχει διάρκεια και αν ο πόλεμος θα εξαπλωθεί και πέραν του πεδίου αντιπαράθεσης του Ισραήλ με τη Χαμάς, στον νότιο Λίβανο ή και στη Συρία. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το πρωί της Πέμπτης, έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί. Στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή, με έμφαση στη διάσταση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, αποφασίστηκε ότι οι ελληνικές Αρχές θα είναι σε μόνιμη εγρήγορση, ενώ η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Μια ιδιαίτερη ανησυχία της ελληνικής πλευράς αφορά ενδεχόμενη έκρηξη των προσφυγικών ροών εξαιτίας μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών στη χώρα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς και στα αεροδρόμια. Η Ελλάδα συνομιλεί με την Αίγυπτο, από όπου πιθανότατα θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη όσοι φύγουν από τη Γάζα, αν και προς το παρόν η αφρικανική χώρα έχει κλείσει τα περάσματα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναβαθμίζει και το επίπεδο της εσωτερικής ασφάλειας. ΕΥΠ και Ελληνική Αστυνομία έχουν τεθεί σε επιφυλακή από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας μια διττή αποστολή: την προστασία Ισραηλινών που βρίσκονται στη χώρα και την αποτροπή της εισόδου στην Ελλάδα ατόμων που σχετίζονται με ακραία στοιχεία στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, το ΓΕΕΘΑ διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε το BBC ότι η φρεγάτα «Ψαρά» έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με τη μόνιμη νατοϊκή ναυτική ομάδα SNMG 2, στην οποία περιλαμβάνεται το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford».

Σε άτυπη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ τονίζεται πως η φρεγάτα βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο ασκήσεων που είναι προγραμματισμένες το επόμενο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημειώνει πως δεν είχε υποβληθεί αίτημα για συνοδεία του «USS Gerald R. Ford».

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ