Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ενώ μετά από έκκληση της Μάλτας συνεδριάζει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Αυτή η επίθεση έχει φρικτό αντίκτυπο στους ισραηλινούς αμάχους. Οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων”., είπε ο Τουρκ και κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. “Κάνω έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία”, είπε.
Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: “Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του“. Ο ίδιος κάλεσε για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών ζήτησε η Μάλτα έπειτα από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσαν σήμερα διπλωμάτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σ.Α. θα συγκληθεί αύριο Κυριακή.
«Το Ιράν πίσω από την επίθεση»
Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη σημερινή επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. “Θα κάνουμε τα πάντα, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά επίσης και για να τιμωρήσουμε όλους τους υπεύθυνους”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Ρον Πρόσορ.
Η ηγεσία της Χαμάς έλαβε την απόφαση να επιτεθεί στο Ισραήλ απρόκλητα, είπε, προσθέτοντας ότι και το Ιράν ευθύνεται. “Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν βρίσκεται από πίσω”, εκτίμησε ο πρέσβης και σχολίασε ότι η Τεχεράνη κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο. Ο Πρόσορ έκανε λόγο για μια “τερατώδη” επίθεση εις βάρος αμάχων και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες. “Ρουκέτες εκτοξεύονται αδιάκοπα, σπίτια καίγονται και πολίτες συλλαμβάνονται όμηροι. Ο λαός της Γάζας πρέπει να γνωρίζει ότι η ηγεσία της Χαμάς έλαβε πράγματι την απόφαση και θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει τώρα”.
Το Ιράν και η Χεζμπολά
Ένας σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη σήμερα τους παλαιστίνιους μαχητές για την μεγαλύτερη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, μετέδωσε η ημιεπίσημη ειδησεογραφική ιστοσελίδα ISNA news. “Συγχαίρουμε τους παλαιστίνιους μαχητές. Θα σταθούμε δίπλα στους παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ”, δήλωσε.
Η Χεζμπολάχ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».
Μετά τα γεγονότα με την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στη Γάζα κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ προσθέτει ότι πρόκειται για μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».
Ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις εχθρικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση. “Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφεύγουν τις επιθετικές ενέργειες”, είπε σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚP στην Άγκυρα.
Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες καταδίκασε σήμερα στην πλατφόρμα Χ τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. “Καταδικάζουμε σφόδρα τις πολύ σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την βία χωρίς διακρίσεις. Η πλήρης αλληλεγγύη μας προς τα θύματα”.
Η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος προειδοποίησε για “σοβαρές επιπτώσεις” από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της και μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Η Αίγυπτος έκανε έκκληση για “επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο”. Η Αίγυπτος έχει συνάψει συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ. Και οι δύο χώρες τιμούν την εν λόγω συμφωνία.
Η Μόσχα
Από την πλευρά της η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες μετά την νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. “Είναι αυτονόητο ότι πάντα κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση”, πρόσθεσε. Η Ρωσία έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για “άμεση κατάπαυση του πυρός” εκφράζοντας παράλληλα την “εντονότερη ανησυχία” της μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρει: “Κάνουμε έκκληση στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψουν τη βία και να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση”.
Η Ουκρανία
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις “συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις”, όπως τις χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ.
“Η Ουκρανία καταδικάζει σφόδρα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ”, ανέφερε το υπουργείο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
“Εκφράζουμε τη στήριξή μας για το Ισραήλ ως προς το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του”, προστίθεται. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε σήμερα την “τρομοκρατική επίθεση” της Χαμάς, όπως την χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ και υποστήριξε το δικαίωμα της χώρας στη νόμιμη άμυνα.
“Όποιος καταφεύγει στην τρομοκρατία διαπράττει έγκλημα κατά της παγκόσμιας κοινότητας. Όποιος χρηματοδοτεί την τρομοκρατία διαπράττει έγκλημα κατά της παγκόσμιας κοινότητας. Ο κόσμος πρέπει να μείνει ενωμένος και αλληλέγγυος ώστε η τρομοκρατία να μην επιχειρήσει να σπάσει ή να υποτάξει τη ζωή οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή”, έγραψε στην πλατφόρμα X.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: “Το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα είναι αδιαμφισβήτητο”.
Το Κατάρ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι μόνο το Ισραήλ ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Κατάρ καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση και καλεί την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το Ισραήλ από το να χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για τη διενέργεια ενός δυσανάλογου πολέμου εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που ζήτησε τον “άμεσο τερματισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους”, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το Ομάν
Από την πλευρά του το Ομάν κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ζητεί από την διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς να “παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του προς το Ισραήλ. “Βαθιά σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Είμαστε αλληλέγγυοι προς το Ισραήλ αυτές τις δύσκολες στιγμές”, έγραψε ο Μόντι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την ομηρεία αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απελευθέρωσή τους μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
“Η είδηση περί αμάχων που κρατούνται όμηροι στα σπίτια τους ή στη Γάζα προκαλεί φρίκη. Αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως”, έγραψε στην πλατφόρμα X .
Στην Γαλλία
Η ασφάλεια ενισχύθηκε σήμερα γύρω από χώρους λατρείας και εβραϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γαλλία, ιδιαίτερα στο Παρίσι και τα προάστια του, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. Κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «έχουμε ήδη δώσει εντολές στους νομάρχες να προστατεύσουν τους κοινοτικούς χώρους και μόλις επιστρέψω στο Παρίσι, θα προεδρεύσω μιας συνάντησης ασφαλείας για να γνωρίζω τις δυσκολίες που θα μπορούσαμε να έχουμε σε εθνικό επίπεδο “, εξήγησε ο υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουλούζη, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή “δεν υπάρχει απειλή”.
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι «είναι εξαιρετικά προσεκτικός» σε ό,τι αφορά στην προστασία χώρων λατρείας όπως συναγωγές, αλλά και σχολεία. Στο Παρίσι, ο αρχηγός της αστυνομίας Λοράν Νούνιες ζήτησε «αυξημένη επαγρύπνηση” από το προσωπικό του σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας .
Οι πτήσεις
Ο αεροπορικός γίγαντας Lufthansa, ο κορυφαίος αερομεταφορέας της Ευρώπης, μείωσε σήμερα τις πτήσεις του προς το Ισραήλ μετά την έναρξη μιας αιφνιδιαστικής στρατιωτικής επίθεσης από τη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας στο Τελ Αβίβ», ο γερμανικός όμιλος διατηρεί μόνο μία πτήση από τη Φρανκφούρτη και «όλες οι άλλες πτήσεις της Lufthansa από και προς το Τελ Αβίβ ακυρώθηκαν για σήμερα», διευκρίνισε ο ίδιος.
