Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί ύστερα από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Σούμι

Πόλεμος, Ουκρανία, Ρωσία

(AP Photo/Oleg Grekov)

Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Σούμι, στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη (19/3) οι τοπικές αρχές, σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή.

Δύο αδέλφια, ηλικίας 33 και 37 ετών, σκοτώθηκαν στην πόλη Χούτιρ-Μιχαϊλίφσκι, έπειτα από ρωσικό πλήγμα που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την Εισαγγελία της περιφέρειας του Σούμι. Την ίδια ώρα, ένας άνδρας 62 ετών έχασε τη ζωή του σε ξεχωριστή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στην πόλη Βελίκα Πισαρίβκα, όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Όλεχ Γκριγκόροφ.

Κλιμάκωση επιθέσεων και θύματα στα σύνορα

Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν επίσης αρκετούς τραυματισμούς σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Η περιφέρεια του Σούμι είχε καταληφθεί μερικώς από ρωσικές δυνάμεις στην αρχή της εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, και στη συνέχεια απελευθερώθηκε από τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, η Μόσχα επιχειρεί εκ νέου να προελάσει στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχει θέσει υπό τον έλεγχό της αρκετά συνοριακά χωριά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η Ρωσία εξαπέλυσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη 133 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 109 καταρρίφθηκαν ή αναχαιτίστηκαν. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Οδησσό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Όλεχ Κίπερ.

Συνεχιζόμενη πίεση στο ουκρανικό έδαφος

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν τη συνέχιση της έντασης στις παραμεθόριες περιοχές, με τις επιθέσεις να προκαλούν απώλειες και να εντείνουν την πίεση στο ουκρανικό έδαφος.