Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα γνωρίζουμε την 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 19η ημέρα, καθώς ο στρατός της Ρωσίας έχει περικυκλώσει το Κίεβο. 

Ο Guardian, σε άρθρο του συνοψίζει όσα γνωρίζουμε την 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  1. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ευθύνεται για την επίθεση με ρουκέτα στο Διεθνές Κέντρο Ειρηνευτικής και Ασφάλειας, μια στρατιωτική βάση, κοντά στα πολωνικά σύνορα την Κυριακή. Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση ανήλθε σε 35 άτομα.
  2. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας βάρβαρες και είπε ότι ήταν μια δοκιμασία για όλη την ανθρωπότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει.
  3. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι προέτρεψε ξανά το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. «Αν δεν κλείσετε τον ουρανό μας, είναι θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι στο έδαφός σας, στο έδαφος του ΝΑΤΟ», είπε.
  4. Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό από την έναρξη της εισβολής, ανέφεραν οι Financial Times. Το αίτημα έχει προκαλέσει φόβο στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία και να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Κίνα τόνισε ότι δεν είχαν ακούσει για αυτό το αίτημα και ότι «η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική».
  5. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, πρόκειται να συναντήσει τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γιανγκ Τζιέτσι, στη Ρώμη σήμερα. Πριν από τη συνάντηση, ο Σάλιβαν προειδοποίησε ότι το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.
  6. Ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα «βαρύ τίμημα» για μια επίθεση με χημικά όπλα.
  7. Το Instagram φέρεται να διακόπηκε στη Ρωσία αφού ο ιδιοκτήτης του Meta Platforms δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία να δημοσιεύουν μηνύματα όπως «Θάνατος στους Ρώσους εισβολείς». Ένα email από την κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών ενημέρωσε τους χρήστες να μετακινήσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους από το Instagram πριν κλείσει και τους ενθάρρυνε να στραφούν στις «ανταγωνιστικές πλατφόρμες διαδικτύου» της Ρωσίας.
  8. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμφιλεγόμενης εταιρείας αναγνώρισης προσώπου Clearview AI είπε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άρχισε να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με το Reuters. Το υπουργείο έλαβε δωρεάν πρόσβαση στο Clearview AI – ένα αμφιλεγόμενο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που παίρνει εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες – για χρήση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
  9. Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρόκειται να επαναληφθούν μέσω σύνδεσης βίντεο τη Δευτέρα. Η επιβεβαίωση του επόμενου γύρου συνομιλιών έρχεται αφότου και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι σημειώνουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό μαχών για περισσότερες από δύο εβδομάδες μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ