Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κόλαση» στο Ντονμπάς, γιγαντιαίο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση», όπως το έθεσε νωρίς σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πακέτο 40 δισεκ. δολαρίων για να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7 άρχισαν να μετράνε τα δισεκατομμύρια που θα δώσει κάθε χώρα μέλος στο Κίεβο.

«Για τους εταίρους μας δεν πρόκειται απλά για έξοδα ή δωρεές», έκρινε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι συμβολή στην δική τους ασφάλεια, διότι η προστασία της Ουκρανίας σημαίνει δική τους προστασία έναντι των νέων πολέμων και κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει η Ρωσία», επιχειρηματολόγησε.

Η νέα αμερικανική βοήθεια θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει άρματα μάχης και να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Μόσχα θέλει πρωτίστως να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων που ελέγχουν εν μέρει από το 2014 φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ωστόσο «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου», ενώ «οι δυνάμεις κατοχής επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στο Ντονμπάς. Η κατάσταση εκεί είναι κόλαση, και δεν πρόκειται για υπερβολή», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 40 χθες Πέμπτη στη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Σερχίι Χαϊντάι, που κατηγόρησε τους Ρώσους πως έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως σπίτια και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου διαπίστωσε ότι η βιομηχανική πόλη έχει μεταμορφωθεί εδώ και μέρες σε πεδίο μάχης και σφυροκοπείται από το ρωσικό πυροβολικό.

Η Νέλα Κασκίνα, 65 ετών, συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου, συνόψισε λέγοντας «δεν ξέρω πόσο καιρό θα μπορέσουμε να αντέξουμε».

Η Σεβεροντονιέτσκ και η Λισιτσάνσκ αποτελούν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δύο πόλεις, που χωρίζει ποταμός, και τις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα.

Εξάλλου ρωσικά στρατεύματα σκότωσαν χθες Πέμπτη πέντε άμαχους στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι σχεδόν 800 ουκρανοί στρατιωτικοί οχυρωμένοι στα δαιδαλώδη υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης, παραδόθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο να φθάνει τους 1.730 από τη Δευτέρα.

Δημοσιοποίησε φωτογραφίες ομάδων ένστολων που βγαίνουν, ορισμένοι με επιδέσμους και πατερίτσες, έπειτα από τη μακρά μάχη στο εργοστάσιο που το Κίεβο χαρακτηρίζει σύμβολο «της αντίστασης». Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι η Μαριούπολη καταστράφηκε κατά το 90% και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι στρατιωτικοί που βγήκαν από το εργοστάσιο, ανάμεσά τους 80 τραυματίες, είναι «αιχμάλωτοι πολέμου», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Κίεβο συνεχίζει να αποφεύγει να μιλήσει για παράδοση. «Θα κάνω τα πάντα προκειμένου οι ισχυρότερες ξένες δυνάμεις να ενημερωθούν και, στο μέτρο που είναι δυνατό, να εμπλακούν στη διάσωση των ηρώων μας», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι χθες Πέμπτη το βράδυ.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε επίσης χθες, ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ των ουκρανών εθνικιστών, διαβεβαίωσε πως είναι ακόμη στο εργοστάσιο μαζί με άλλους διοικητές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την «επιχείρηση» που παραμένει κατ’ αυτόν πάντα σε εξέλιξη.

Η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει εκκρεμής. Το Κίεβο θέλει να οργανωθεί ανταλλαγή κρατουμένων. Η Μόσχα λέει πως θεωρεί ότι τουλάχιστον μέρος τους δεν είναι στρατιώτες, αλλά «νεοναζί».

Ο πόλεμος, που οδεύει να κλείσει τρεις μήνες την Τρίτη, απειλεί να επιδεινώσει τη διεθνή επισιτιστική κρίση, καθώς έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της γεωργικής δραστηριότητας και των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, τη χώρα που ήταν ως πρότινος ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και όδευε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.

Η Ουάσινγκτον απαίτησε χθες η Μόσχα να επιτρέψει τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. «Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας», αξίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στην άλλη πλευρά, προσάπτοντας στη Δύση πως προσπαθεί να μετατρέψει τη Ρωσία σε αποδιοπομπαίο τράγο για «όλα τα προβλήματα στον κόσμο», ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε την κατηγορία πως η Μόσχα προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση: αυτή είχε ενσκήψει εδώ και καιρό και οι αιτίες της συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και «την κερδοσκοπία στις δυτικές αγορές», αντέτεινε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ