Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφτά νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού

In this photo provided by the Ukrainian Emergency Service, emergency services personnel work to extinguish a fire following a Russian attack in Odesa, Ukraine, Thursday, Oct. 9, 2025. (Ukrainian Emergency Service via AP)

Ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οδησσού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 15. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί επίθεση με drones κατά ρωσικού δεξαμενόπλοιου στη Μεσόγειο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ολέξι Κούλεμπα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με βαλλιστικούς πυραύλους και είχε στόχο τις λιμενικές υποδομές της περιοχής. Ο ίδιος ανέφερε μέσω ανάρτησης στο Telegram ότι οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά νεκρούς, ενώ περίπου 15 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και δέχονται ιατρική φροντίδα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν. Περίπου 15 τραυματίστηκαν και λαμβάνουν βοήθεια». Πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχές συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη της Οδησσού, Όλεγκ Κίπερ, ο οποίος επιβεβαίωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων το μέγεθος της καταστροφής. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο εχθρός έπληξε τις λιμενικές υποδομές της περιοχής της Οδησσού: επτά νεκροί, 15 τραυματίες». Ο τοπικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το χτύπημα έγινε με βαλλιστικό πύραυλο και στόχευσε άμεσα τις εγκαταστάσεις του λιμανιού που βρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές και δημιουργώντας συνθήκες έντονης ανασφάλειας.

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στην Οδησσό η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) είχε ανακοινώσει ότι κατάφερε πλήγμα σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που ανήκει στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το πλοίο, με την ονομασία «QENDIL», βρισκόταν στη Μεσόγειο και, σύμφωνα με την SBU, επλήγη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές. Όπως τονίστηκε, το δεξαμενόπλοιο ήταν άδειο τη στιγμή της επίθεσης, ωστόσο πλέον «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προβλεπόμενο σκοπό του», δηλαδή τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, κάτι που ενισχύει το ουκρανικό αφήγημα περί στοχευμένων ενεργειών κατά της ρωσικής ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε σαφές μήνυμα ότι η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιες επιθέσεις. Σε δηλώσεις του επισήμανε: «Οι επιθέσεις του Κιέβου σε πετρελαιοφόρα δεν θα φέρουν αποτελέσματα και δεν θα διαταράξουν τον εφοδιασμό, αλλά η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει».

Exit mobile version