Ποια οργάνωση συνδέεται με τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο

Μια ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση με έδρα το Μάλι ανέλαβε χθες Σάββατο την ευθύνη για τις επιθέσεις ενάντια στο στρατηγείο των ενόπλων δυνάμεων και στη γαλλική πρεσβεία στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο που είχαν ως αποτέλεσμα 16 νεκρούς, ανάμεσά τους και οι 8 ένοπλοι δράστες, ανέφερε το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων Alakhbar. 

Οκτώ ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συντονισμένες επιθέσεις στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Η οργάνωση Νουσράτ αλ-Ισλάμ ουάλ Μουσλιμίν (JNIM), που συνδέεται με την αλ Κάιντα, χρησιμοποιεί συχνά το Alakhbar και άλλα πρακτορεία ειδήσεων της Μαυριτανίας για να ανακοινώσει την ανάληψη ευθύνης επιθέσεων εναντίον αμάχων και στρατιωτικών στόχων στην περιοχή του Σαχέλ, στη Δυτική Αφρική.

Το Alakhbar, επικαλούμενο μήνυμα της οργάνωσης, ανέφερε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν ως απάντηση στη δολοφονία ενός εκ των ηγετών της JNIM, του Μοχάμεντ Χάσεν αλ Ανσάρι, σε μια πρόσφατη επιδρομή γαλλικών δυνάμεων.

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν στο Μαλί το 2013 για να αποκρούσουν ισλαμιστές μαχητές και είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας έναν χρόνο νωρίτερα. Έχουν αναπτυχθεί περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιωτικοί, η λεγόμενη δύναμη Μπαρχάν, η οποία καταδιώκει ισλαμιστές σε όλη την περιοχή του Σάχελ και της Σαχάρας.

Οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο τόνισαν ότι τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο στρατηγείο των ενόπλων δυνάμεων όπου οι δράστες πυροδότησαν μια βόμβα παγιδευμένη σε ένα αυτοκίνητο και τέσσερις ακόμη σκοτώθηκαν στην επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Δύο δράστες συνελήφθησαν επίσης την Παρασκευή.

Προηγούμενες επιθέσεις στην Ουαγκαντούγκου και κοντά στα διάτρητα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο με το Μάλι διαπράχθηκαν επίσης από οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα σε αντίποινα της συμμετοχής της Μπουρκίνα Φάσο σε έναν περιφερειακό πόλεμο κατά ισλαμιστών μαχητών.

Η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε ένα εστιατόριο και σε ένα ξενοδοχείο στην Ουαγκαντούγκου τον Ιανουάριο του 2016, στις οποίες 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η AQIM συγχωνεύτηκε με άλλες τοπικές τζιχαντιστικές οργανώσεις τον περασμένο χρόνο σχηματίζοντας την JNIM.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης τον περασμένο Αύγουστο σε μια επιδρομή φερόμενων τζιχαντιστών ενάντια σε ένα εστιατόριο στην Ουαγκαντούγκου.

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο ο πρόεδρος Ρος Καμπόρε ζήτησε από τους πολίτες να συνεργαστούν πιο στενά με τις ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ