Πλαστά συριακά διαβατήρια πωλούνται στο Facebook

Μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην Ευρώπη μπορούν να αγοράσουν πλαστά συριακά διαβατήρια στο Facebook.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι άσυλο θα χορηγείται μόνο σε όσους θεωρούνται πολιτικοί πρόσφυγες ή σε όσους διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες.

Οι πρόσφυγες για παράδειγμα που προέρχονται από τη Συρία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν άσυλο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι λαθρέμποροι προσφέρουν πλαστά συριακά διαβατήρια, τα οποία πωλούνται ακόμη και στο Facebook.

Στόχος των λαθρεμπόρων είναι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ή τη βόρεια Αφρική, οι οποίοι μιλούν αραβικά και είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί πρόσφυγες.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος πλαστά έγγραφα είναι μια σελίδα στο Facebook υπό το όνομα «άσυλο στη Γερμανία» η οποία πιθανότατα έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία.

Η σελίδα έχει συγκεντρώσει 11.000 likes, από τον περασμένο Απρίλιο που δημιουργήθηκε, και προσφέρει συμβουλές στους μετανάστες, από τους τηλεφωνικούς αριθμούς της ακτοφυλακής για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τον καλύτερο τρόπο για να βρει κανείς σύζυγο στη Σουηδία έως και για το πώς πρέπει κάποιος να συμπεριφερθεί στη συνέντευξη που είναι μέρος της αίτησης χορήγησης ασύλου

Σύμφωνα με τη λίστα, ένα πλαστό μεταπτυχιακό πωλείται στα 100 δολάρια, ενώ ένα νέο διαβατήριο στα 1.500 δολάρια.

«Παρακαλούμε, μην δείξετε αυτά τα έγγραφα σε οποιαδήποτε πρεσβεία της Συρίας», προειδοποιεί πάντως η ίδια δημοσίευση.

Όλα τα έγγραφα που προσφέρονται λέγεται ότι έχουν μία επίσημη σφραγίδα αυθεντικότητας από το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων της Συρίας.

Σφραγίδα ωστόσο που επίσης μοιάζει πλαστή, για αυτό και αυτοί που έκαναν την ανάρτηση επιμένουν ότι τα έγγραφα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο για να περάσει κάποιος στην Ευρώπη, όπου δεν θα εντοπιστεί η διαφορά με τα αυθεντικά.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

“Μίνι” ζώνη Σένγκεν προτείνει η Ολλανδία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ