Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ρέντσι

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ρέντσι

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία, σε μια ψηφοφορία που η ίδια συνέδεσε με την έγκριση του νομοσχεδίου για την μείωση των αρμοδιοτήτων των επαρχιακών συμβουλίων.

Ο Ρέντσι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα υποσχόμενος να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργίας του δαιδαλώδους ιταλικού κρατικού μηχανισμού, πήρε μια γεύση της αντίστασης που θα συναντήσει όταν το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των επαρχιακών συμβουλίων απορρίφθηκε προχθές Τρίτη στις ψηφοφορίες σε δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οι ήττες αυτές τον ώθησαν να ζητήσει χθες ψήφο εμπιστοσύνης, καταφεύγοντας σε μια τακτική που χρησιμοποιούν συχνά οι κυβερνήσεις στην Ιταλία για να επισπεύδουν την διαδικασία συζήτησης και έγκρισης νομοθετημάτων. Η τακτική αυτή ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να ηττηθεί και να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ο Ρέντσι πρότεινε να καταργηθεί η άμεση εκλογή των μελών των επαρχιακών συμβουλίων, όχι την πλήρη κατάργηση του θεσμού. Στο μέλλον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα μέλη των συμβουλίων αυτών θα διορίζονται από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.

Η κυβέρνηση συμμαχίας κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς της οποίας ηγείται ο Ρέντσι κέρδισε τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Γερουσία με 160 ψήφους υπέρ και 133 κατά. Το νομοσχέδιο επιστρέφει τώρα στη Βουλή, όπου ο Ρέντσι ελπίζει ότι θα εγκριθεί έγκαιρα ώστε να ακυρωθεί η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών για την ανάδειξη των μελών των επαρχιακών συμβουλίων, την 25η Μαΐου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ