ΠΓΔΜ: Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

ΠΓΔΜ: Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

 

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ απέρριψε σήμερα και τις δύο χθεσινές προτάσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, για άμεση υιοθέτηση πορίσματος της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων που εξελίχθησαν στη Βουλή στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 με νομικές διατυπώσεις που επιθυμεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή για διάλυση της Βουλής της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του SDSM, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, κάλεσε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδεχθεί, όπως είπε, τις ευθύνες του για τα επεισόδια στη Βουλή και να μην θέτει «εκβιαστικά διλήμματα».

«Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές εξαρτώνται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν σχετίζονται με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου, αλλά με την οικονομική καταστροφή στην οποία μας οδήγησαν, την αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε, τις άσκοπες σπατάλες της κυβέρνησης και τα άδεια κρατικά ταμεία» πρόσθεσε η κ.Σεκερίνσκα.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του SDSM σημείωσε ότι το κόμμα της θα κάνει το παν ώστε να μην διεξαχθούν ξανά στη χώρα «εγκληματικές» εκλογές.

Προηγουμένως σήμερα, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, τάχθηκε κατά της πρότασης του κ.Γκρούεφσκι για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του DUI Μπούγιαρ Οσμάνι σημείωσε ότι η χώρα, στην παρούσα φάση, πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση πολύ σοβαρότερων προβλημάτων, όπως η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης , η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας, το οποίο, όπως είπε, «καθίσταται ολοένα και περισσότερο θηλιά στο λαιμό».

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες και για την διάλυση της απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 62 βουλευτών.

Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει 56 βουλευτές, ενώ ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) , 42 βουλευτές. Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI διαθέτει 15 βουλευτές, ενώ 10 έδρες διαθέτουν δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ