Πέθανε η “μαμά Σάρα” – Η Κενυάτισσα γιαγιά του Μπάρακ Ομπάμα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών η Σάρα Ομπάμα, την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρούσε γιαγιά του. Όπως ανακοίνωσε η κόρη της, Μάρσατ Ονιάνγκο, κατέληξε σε νοσοκομείο του Κισούμου στη δυτική Κένυα, όπου νοσηλευόταν. “Πήγε να βρει τον Δημιουργό της. Πέθανε σήμερα το πρωί”, δήλωσε. Η “μαμά Σάρα”, όπως την αποκαλούσαν, γεννήθηκε το 1922 στις όχθες της λίμνης Βικτώρια και ήταν η τρίτη σύζυγος του Χουσέιν Ονιάνγκο Ομπάμα, παππού από την πλευρά του πατέρα του Μπάρακ Ομπάμα. Ο ίδιος, πρακτικός γιατρός, τοπικός αξιωματούχος και πρώην στρατιώτης του στρατού της Μεγάλης Βρετανίας που πολέμησε στη Μιανμάρ, πέθανε το 1975.

Ο Ομπάμα έλεγε συχνά πως θεωρούσε τη Σάρα γιαγιά του, παρότι δεν είχαν συγγένεια εξ αίματος. Μάλιστα, την είχε επισκεφθεί αρκετές φορές. Η Σάρα έγινε ευρέως γνωστή στην Κένυα, όταν την επισκέφθηκε το 2006, ως γερουσιαστής του Ιλινόις τότε. Όταν εξελέγη πλανητάρχης το 2008, το σπίτι της στο χωριό Κογκέλο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, έγινε τουριστική ατραξιόν. Φρουρούνταν από φύλακες και είχε τοποθετηθεί συρματόπλεγμα.

Το 2009 η κυβέρνηση της Κένυας κήρυξε το χωριό μέρος της προστατευόμενης, εθνικής κληρονομιάς. Όταν ο Ομπάμα επισκέφθηκε την Κένυα το 2015, είχε συναντηθεί με την οικογένειά του στο Ναϊρόμπι, ενώ το 2018, μετά το τέλος της θητείας του στην αμερικανική προεδρία πήγε ξανά να τους δει, αυτή τη φορά στο Κογκέλο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ