Περίπου 1.500 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ εισήλθαν από τη Γουατεμάλα στη μεξικανική επικράτεια

Περίπου 1.500 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ πέρασαν την Παρασκευή από το έδαφος της Γουατεμάλας στην επικράτεια του Μεξικού, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τρίτο «καραβάνι» διασχίζει πλέον το έδαφος της χώρας αυτής με κατεύθυνση προς βορρά, με την ελπίδα να φθάσει στις ΗΠΑ.

Οι μετανάστες βάδισαν κατά μήκος του ποταμού Σουτσιάτε, ο οποίος χωρίζει την πόλη Τεκούν Ουμάν της Γουατεμάλας από τη Σιουδάδ Ιδάλγο του Μεξικού.

Το «καραβάνι» αυτό, που αναχώρησε από το Ελ Σαλβαδόρ την Τετάρτη, κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα μέλος του να συλληφθεί. Οι μετανάστες άρχισαν κατόπιν να βαδίζουν προς τη Φροντέρα Ιδάλγο, περίπου 11 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Περίπου 200 μέλη της ομάδας παρέμειναν στη γέφυρα, καθώς έχουν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο στο Μεξικό.

Η εξέλιξη σημειώθηκε την ίδια μέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη δήλωσή του, μία ημέρα νωρίτερα, ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που διέταξε να αναπτυχθούν στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό ενδέχεται να ανοίξουν πυρ εάν μετανάστες τους πετάξουν πέτρες. Ο Ρεπουμπλικάνος είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι μετανάστες απλά θα συλληφθούν, ωστόσο θα παραμείνουν υπό κράτηση για μεγάλο διάστημα.

Η δήλωση του Τραμπ την Πέμπτη περί του ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να πυροβολήσουν μετανάστες επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγόρησαν τον μεγιστάνα κρίνοντας ότι αποπειράται να ενσταλλάξει και να χρησιμοποιήσει κλίμα φόβου για εκλογικό όφελος — την Τρίτη διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου στις ΗΠΑ. Η ΜΚΟ Human Rights First χαρακτήρισε «παράλογο και απάνθρωπο» το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του τους μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ