Παράταση ως τις 30 Ιουνίου ζητεί η Μέι από τους «27» – Τσίπρας: «Όχι» σε άτακτη έξοδο

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τον στόχο της βρετανικής πλευράς να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να εγκαταλείψει την ΕΕ, όταν το κοινοβούλιο επικυρώσει της Συμφωνία Αποχώρησης, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, δίνοντας έμφαση στην ευελιξία και όχι στο μέγεθος της όποιας ρύθμισης.

H κα. Mέι επεσήμανε ότι “είμαι εδώ για να συζητήσουμε μια παράταση”, εξηγώντας ότι “κάποιοι είναι ήδη ενοχλημένοι και μόνο που γίνεται η Σύνοδος”, για να κατηγορήσει στη συνέχεια το Κοινοβούλιο για τη μη επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η κα. Μέι εξήγησε την πρότασή της για παράταση ως τις 30 Ιουνίου, επεσήμανε ωστόσο ότι το σημαντικό στοιχείο είναι να μπορεί το ΗΒ να φύγει αμέσως μόλις επικυρώσει τη ΣΑ. Σημείωσε δε ότι προς αυτό συνεχίζει τις επαφές με την αντιπολίτευση και σημειώνει ότι “χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξασφαλιστεί η τακτική αποχώρηση”. Η Τ.Μέι σημείωσε ότι η ίδια μιλάει για την 30η Ιουνίου, άλλα αν η επικύρωση έρθει νωρίτερα, τότε και η έξοδος θα έρθει νωρίτερα.

Επανέλαβε τέλος ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει μια ήπια και τακτική αποχώρηση, το συντομότερο δυνατόν, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει την πρόθεση των 27 για παράταση μακρύτερη του διαστήματος που προτείνει.

Τσίπρας: «Όχι» σε άτακτη έξοδο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει μια ευέλικτη παράταση η οποία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η χώρα μας αντιτίθεται σε κάθε σενάριο άτακτης εξόδου. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της ΕΕ χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνοδούς για το Brexit.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ