Παραλήρημα του τουρκικού ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Κύπρος αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση με νέα παραληρηματική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την Αθήνα για… παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και απειλεί με επεισόδιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για “μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς τους” και για “μονομερείς ενέργειες” που “θα αυξήσουν την ένταση και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”. Η Τουρκία, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, “θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “τδβκ” στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: H προκλητική ανακοίνωση

“Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της «τδβκ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η «τδβκ η συνιδιοκτήτρια του νησιού», έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων. Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου» προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου» ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της «τδβκ» και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας.

Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο. Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της «τδβκ» στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ