Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έντονη αντίδραση για την Έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η η Έκθεση του 2020 των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη γείτονα χώρα. “Δεν είναι αντικειμενική και περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και προκατειλημμένες ερμηνείες που βασίζονται σε διφορούμενες πηγές”, επισημαίνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: “Οι εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκπονούνται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκαν στις 30 Μαρτίου 2021 για περισσότερες από 190 χώρες. Η «Έκθεση του 2020 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία», η οποία συντάχθηκε σε αυτό το πλαίσιο, για άλλη μια φορά δεν είναι αντικειμενική και περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και προκατειλημμένες ερμηνείες που βασίζονται σε διφορούμενες πηγές.

Η φετινή έκθεση αναφέρεται και πάλι στο «κίνημα Γκιουλέν» για την τρομοκρατική οργάνωση των Γκιουλενιστών (FETÖ), η οποία είναι ο ενορχηστρωτής της στυγερής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η οποία απείλησε τη δημοκρατία μας και προκάλεσε τον μαρτυρικό θάνατο εκατοντάδων πολιτών μας. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται τον νόμιμο αγώνα μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, αγνοούν τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε παράσχει για αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση και η οργάνωση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για άλλη μια φορά από ορισμένους κύκλους για τη σύνταξη της έκθεσης. Οι κατηγορίες σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μας στη Συρία είναι απαράδεκτες. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξήγηση για την επανάληψη τέτοιων ισχυρισμών, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγουμένως απορριφθεί από τις τουρκικές αρχές σε διάφορες περιστάσεις. Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αναφέρονται στην έκθεση διάφορες παραβιάσεις του PKK/YPG, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης εναντίον των Σύρων καθώς και αυτονομιστικές ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας δεν λαμβάνονται υπόψη. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η έκθεση περιέχει ισχυρισμούς που αγνοούν το γεγονός ότι το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και αυτό ισοδυναμεί με παροχή υποστήριξης στους ισχυρισμούς των κύκλων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η αποφασιστικότητα της χώρας μας να προωθήσει και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένει σταθερή. Δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση της Στρατηγικής για τη Δικαστική Μεταρρύθμιση, το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ανακοινώθηκε πρόσφατα, είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αυτής της αποφασιστικότητας. Με βάση τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της, καθώς και των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων ατόμων που φιλοξενεί” καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με την ΕΡΤ. Κάτι που δείχνει την έντονη ενόχληση της Τουρκίας για την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ