Παλαιστίνιοι: 65 χρόνια πρόσφυγες

Παλαιστίνιοι: 65 χρόνια πρόσφυγες

 

Οι Παλαιστίνιοι τίμησαν σήμερα με διαδηλώσεις την επέτειο των 65 ετών από την ημέρα που διασκορπίσθηκαν ως πρόσφυγες.

Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία έκλεισαν στις 11 π.μ. καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε όλους τους μαθητές και τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σε πορείες στη μνήμη του γεγονότος που είναι γνωστό στους Παλαιστίνιους ως “Νάκμπα”, “καταστροφή” στα αραβικά.

Χιλιάδες αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια κεντρική συγκέντρωση στη Ραμάλα και χιλιάδες συγκεντρώνονται επίσης στην Πόλη της Γάζας για μια πορεία οργανωμένη από το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο κυβερνά τον παραθαλάσσιο θύλακο, και από άλλες παρατάξεις.

Ως 800.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους στη διάρκεια του πολέμου ο οποίος ξέσπασε όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, στις 14 Μαΐου 1948, και τα γειτονικά αραβικά κράτη εισέβαλαν στο καινούριο κράτος.

Οι Παλαιστίνιοι κάνουν τις εκδηλώσεις τους για τη Νάκμπα στις 15 Μαΐου, την ημέρα της εκπνοής της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους -που ζουν σε καταυλισμούς οι οποίοι εξελίχθηκαν σε πόλεις στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα- έχουν αυξηθεί από τότε σε 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ που διοικεί τους καταυλισμούς.

Εκατοντάδες πραγματοποίησαν πορεία με κεριά και πυρσούς τη νύκτα της Τρίτης στη Χεβρόνα, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό που απεικόνιζαν κλειδιά, τα οποία συμβολίζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία άφησαν σ’ αυτό που είναι τώρα το Ισραήλ.

Πολλοί συμμετείχαν επίσης σε συγκέντρωση στην Πλατεία της Φάτνης, στη Βηθλεέμ.

Ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σάεμπ Ερεκάτ αναφέρει σε σημερινό μήνυμά του πως “αυτή είναι η πρώτη επέτειος της Νάκμπα που η Παλαιστίνη είναι κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Ο Ερεκάτ αναφερόταν στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και με την οποία η Παλαιστίνη έγινε δεκτή ως κράτος παρατηρητής.

“Επί 65 χρόνια ο λαός μας έζησε αντιξοότητες και την ταπείνωση να αντιμετωπίζεται ως ξένος, τόσο στην εξορία όσο και στη γη του”, δήλωσε ο Ερεκάτ. “Δυστυχώς αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια δύναμη κατοχής η οποία δεν θέλει την ειρήνη, μια εξτρεμιστική κυβέρνηση φτιαγμένη για εποίκους από εποίκους”, τόνισε. “Μια κυβέρνηση η οποία κάθε φορά που είχε την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και τους οικισμούς, επέλεξε τους τελευταίους”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ