Μια τραγωδία συγκλονίζει το Καράτσι του Πακιστάν, καθώς μια ισχυρή έκρηξη φιάλης υγραερίου ισοπέδωσε κτίριο κατοικιών, βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες την πρώτη κιόλας ημέρα του Ραμαζανιού. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο, μια παρόμοια έκρηξη σε δεξίωση γάμου στο Ισλαμαμπάντ, είχε κοστίσει τη ζωή σε οκτώ άτομα.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν το ωστικό κύμα προκάλεσε τη μερική κατάρρευση της δομής, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Η έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη, στην πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Σίντ, την ώρα που οι κάτοικοι προετοίμαζαν το γεύμα τους πριν από την αυγή για την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα.
Επιχείρηση διάσωσης στα συντρίμμια
Ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής, Rizwan Patel, επιβεβαίωσε πως οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο κάτω από τους τόνους τσιμέντου.
A gas explosion has torn through an apartment building in Pakistan’s largest port city of Karachi, killing at least 13 people, and injuring several others after part of the structure collapsed, police and rescue officials said https://t.co/IlOe9te4J8 pic.twitter.com/gRuthX4kER
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 19, 2026
«Οι διασώστες εξακολουθούν να απομακρύνουν συντρίμμια για να αναζητήσουν τυχόν επιζώντες παγιδευμένους κάτω από τα χαλάσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.
Sixteen people, including children, were killed and several others were injured after a gas leak triggered an explosion in a three-story residential building in #Pakistan‘s southern port city of #Karachi on Thursday, according to multiple media reports citing local officials.… pic.twitter.com/MiqJ98fha3
— CGTN (@CGTNOfficial) February 19, 2026
Το πρόβλημα με τις φιάλες υγραερίου (LPG) στο Πακιστάν
Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα υποδομών στη χώρα. Παρόλο που τα περισσότερα σπίτια στο Καράτσι τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για μαγείρεμα, η ασυνεπής παροχή και η χαμηλή πίεση αναγκάζουν πολλά νοικοκυριά να χρησιμοποιούν φιάλες υγραερίου (LPG) ως εφεδρική λύση.
Αυτή η πρακτική αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο διαρροών και φονικών εκρήξεων.
Εντολές για έρευνα
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Asif Ali Zardari, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το δυστύχημα, προσφέροντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και διατάσσοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τους τραυματίες.
Παράλληλα, έδωσε αυστηρές οδηγίες για την ολοκλήρωση των προσπαθειών διάσωσης χωρίς καθυστέρηση και κάλεσε την επαρχιακή κυβέρνηση του Σίντ να επιβάλει αυστηρά τους οικοδομικούς κανονισμούς.
Ο Zardari προέτρεψε επίσης τις αρχές να προχωρήσουν σε άμεσες επιθεωρήσεις των φιαλών αερίου, να ενισχύσουν τους ελέγχους ασφαλείας και να ξεκινήσουν μια ολοκληρωμένη έρευνα για την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον.
