Παιχνίδια κατασκόπων στην Βρετανία – Για πολιτική φάρσα κάνει λόγο η Κίνα

Μια υπόθεση κατασκοπείας της Κίνας σε βάρος της Βρετανίας αποφάσισε να φέρει στο φως το Λονδίνο, προκαλώντας την διάψευση του Πεκίνου, αλλά και την κατηγορηματική άρνηση των κατηγοριών εκ μέρους του ενός εκ των δύο ατόμων που οι βρετανικές αρχές έχουν συλλάβει.

Η υπόθεση ήρθε στο φως με ανακοίνωση της αστυνομίας ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο άτομα και με παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού στον Κινέζο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20. Όπως έγινε γνωστό ένας ερευνητής του βρετανικού κοινοβουλίου συνελήφθη βάσει του νόμου περί κρατικών απορρήτων, ενώ φήμες ανέφεραν ότι ο συλληφθείς κατασκόπευε για λογαριασμό της Κίνας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δύο άνδρες, ένας 20χρονος και ένας 30χρονος, συνελήφθησαν βάσει του νόμου τον Μάρτιο. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο BBC ότι ο ένας από αυτούς ήταν κοινοβουλευτικός ερευνητής που ασχολείται με θέματα διεθνών υποθέσεων. Όπως ανέφεραν για πρώτη φορά οι Sunday Times, ο ερευνητής φέρεται να είχε πρόσβαση σε αρκετούς συντηρητικούς βουλευτές. Η εφημερίδα έγραψε ότι ο ερευνητής είχε πρόσβαση, μεταξύ άλλων, στον υπουργό ασφαλείας Tom Tugendhat και στην πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Alicia Kearns.

 

Ο Tom Tugendhat φέρεται να είχε μόνο περιορισμένη επαφή με τον άνδρα και καμία συναλλαγή μαζί του ως υπουργός, σύμφωνα με το BBC. Αρκετές κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση, επικαλούμενες ζητήματα ασφαλείας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ

Το πρωί της Κυριακής, η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για κινεζική παρέμβαση σε ανώτερο αξιωματούχο του Πεκίνου.  Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία και “μετέφερε τις σημαντικές ανησυχίες του για την κινεζική παρέμβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου”. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής.

Η Κίνα

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο

Η Κίνα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα τις πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης πως ένας άνδρας, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας, συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό του Πεκίνου και χαρακτήρισε την κατηγορία «πολιτική φάρσα».

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατηγορία και ζητούμε επίμονα από τα εμπλεκόμενα μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο να πάψουν τις αντικινεζικές πολιτικές χειραγωγήσεις τους και να σταματήσουν να σκηνοθετούν μια τέτοια πολιτική φάρσα», δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στο Λονδίνο, όταν ερωτήθηκε γι’ αυτές τις κατηγορίες. «Ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο η Κίνα είναι ύποπτη ότι “κλέβει βρετανικές πληροφορίες”, είναι εντελώς κατασκευασμένος και δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά κακόβουλη συκοφαντία», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Το Πεκίνο

Η κινεζική κυβέρνηση επίσης «απέρριψε κατηγορηματικά» σήμερα τις κατηγορίες αυτές. «Ο υποτιθέμενος ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Κίνα κατασκοπεύει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντελώς αβάσιμος και η Κίνα τον απορρίπτει κατηγορηματικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η αρχή έγινε το Σάββατο, όταν η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν εικοσάχρονο άνδρα στη κατοικία του στο Εδιμβούργο για κατασκοπεία. Πράκτορες της μητροπολιτικής αστυνομίας συνέλαβαν τον 20χρονο τον Μάρτιο, μαζί μα ακόμα έναν άνδρα, 30 ετών. Και οι δύο κατηγορήθηκαν για παραβιάσεις του νόμου περί απορρήτων, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης, γιατί υπήρχε μια εκκρεμότητα στην διαδικασία που θα ολοκληρωνόταν στις αρχές στις αρχές Οκτωβρίου, διευκρίνισε η αστυνομία του Λονδίνου χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Κατόπιν αυτών ο Σούνακ μίλησε στον Κινέζο ομόλογό του.

Ο κατηγορούμενος

Ο ερευνητής, που εργαζόταν στο βρετανικό κοινοβούλιο και συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, επιμένει πως είναι «εντελώς αθώος» και πως στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπογράμμιζε διαρκώς «την πρόκληση και τις απειλές που δημιουργούνται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω των συνηγόρων του, ο ερευνητής -το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα από την αστυνομία- αναφέρει: «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να απαντήσω στις κατηγορίες των μέσων ενημέρωσης ότι είμαι ‘κινέζος κατάσκοπος’. Είναι λάθος το ότι υποχρεώνομαι να κάνω οποιασδήποτε μορφής δημόσιο σχόλιο για αυτή την εσφαλμένη πληροφορία. Ωστόσο, δεδομένων αυτών που αναφέρθηκαν, έχει ζωτική σημασία να γίνει γνωστό ότι είμαι εντελώς αθώος. Έχω περάσει μέχρι τώρα τη σταδιοδρομία μου προσπαθώντας να διδάξω άλλους σχετικά με την πρόκληση και τις απειλές που δημιουργούνται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Το να κάνω αυτό για το οποίο με κατηγορούν σε εξωφρενικά δημοσιεύματα, θα ήταν κόντρα σε όλα όσα υποστηρίζω», φέρεται να δηλώνει ο ύποπτος.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα προβεί σε μια «σύντομη δήλωση» σήμερα στις 16:30 στο κοινοβούλιο σχετικά με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης περί των συλλήψεων για κατασκοπεία, όπως ανακοινώθηκε από την Κάτω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ