Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα και οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές με τους ηγέτες της Ευρώπης να έχουν αλλεπάλληλες επικοινωνίες είτε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είτε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, η ένταξη κλιμακώνεται στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, τη στιγμή ωστόσο που η Μόσχα επιμένει ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την ουκρανική κρίση, συμφώνησαν ότι επιθυμούν την εξεύρεση “ειρηνικής λύσης.

Μπόρις Τζόνσον Βλαντίμιρ Πούτιν

Όπως έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, “συμφώνησαν ότι η κλιμάκωση (της έντασης) δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, καθώς και την ανάγκη να συμπεριληφθεί η Ουκρανία στις συνομιλίες”.

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατιωτών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως έγινε γνωστό, ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, εν μέσω του αδιεξόδου με τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας, μια απόφαση, που, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αποτελεί ένδειξη της αμερικανικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.  Μια πηγή με γνώση των λεπτομερειών του όλου σχεδίου ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.

Μπάιντεν

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώνονται σήμερα. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. «Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και τις προτάσεις του υπουργού (Άμυνας Λόιντ) Όστιν, το υπουργείο θα μετακινήσει ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη. «Αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες», υπογράμμισε.

Ρωσία: «Καταστροφικό βήμα» η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη, τόνισε πως “τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις”.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα “είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου”, που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι “είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ”, τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Στόλτενμπεργκ: Αμυντικές οι αναπτύξεις μας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις λόγω της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας: “Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους”.

Στόλτενμπεργκ ΝΑΤΟ Τουρκία

“Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται πέρα από άλλες πρόσφατες συνεισφορές των ΗΠΑ στην κοινή μας ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο” ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι “άλλοι Σύμμαχοι συνεισφέρουν επίσης με πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ από εδάφους, από αέρος και από θαλάσσης. Αυξήσαμε την ετοιμότητα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και εξετάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους”.

“Καθώς αντιμετωπίζουμε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να είναι ενωμένες στο ΝΑΤΟ, αποφασισμένες να διατηρήσουν τη συλλογική μας αποτροπή και άμυνα ισχυρή” καταλήγει ο γγ της Συμμαχίας.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η διπλωματία αποτρέπει τη ρωσική επίθεση

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε πως η ενεργητική διπλωματία συμβάλλει στην αποτροπή της απειλής μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αλλά το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί.

Ουκρανία

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις για να οργανώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμίζονται στις εκτιμήσεις τους ως προς την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης. Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι πρέπει να κάνει τρία πράγματα για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Πρώτον, να παραμείνετε σταθεροί και ενωμένοι ως προς το απαράδεκτο των ρωσικών τελεσίγραφων και απαιτήσεων. Δεύτερον, ολοκληρώστε τον κατάλογο των κυρώσεων που είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης, και κοινοποιήστε τον για να τις μάθουν οι Ρώσοι, ώστε να δουν τι τους περιμένει. Εξάλλου, ακούμε συζητήσεις για τη σοβαρότητα των κυρώσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι καιρός να γίνουμε συγκεκριμένοι, διαφορετικά η Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται απλώς για μπλόφα» είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος προς τις χώρες μέλη της ΕΕ,

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, είναι η βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια της και ιδιαίτερα την κυβερνοασφάλεια. Επισήμανε επίσης ότι η κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να επιλέξει τη βοήθεια που εκείνη θέλει να δώσει στην Ουκρανία, αλλά το κύριο είναι να επιδείξουν πολιτική βούληση και να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Τι δείχνουν οι εικόνες από τους δορυφόρους

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι κινήσεις της Ρωσίας και των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το CNN, στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι συγκεντρώνουν στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατό γύρω από την Ουκρανία, με νέες δορυφορικές εικόνες να αποκαλύπτουν περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας σε πολλά σημεία στρη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί στη Λευκορωσία.  Τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αναφέρουν ότι οι αποστολές είναι ενόψει μιας μεγάλης εκπαιδευτικής άσκησης αυτόν τον μήνα. Οι εικόνες συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τη Maxar Technologies. Σε ένα συνοδευτικό σημείωμα, η Maxar είπε ότι οι αναπτύξεις “αντανακλούν ένα αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας και ετοιμότητας”.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία, σε απόσταση από 150 έως και λίγα μίλια κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ