Ουκρανία: Βυθίζεται στο σκοτάδι και στο κρύο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει η Ουκρανία, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύει τις δικές της δυνάμεις στα βόρεια σύνορα με τη Λευκορωσία, για το ενδεχόμενο να δεχτεί επίθεση και από εκεί.

Η περιφέρεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, αντιμετωπίζει πτώση κατά 30% στη δυνατότητα παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται, μετά τα ρωσικά πλήγματα που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ενεργειακές της υποδομές, δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.  «Χθες το βράδυ ο εχθρός προκάλεσε ζημιές στις εγκαταστάσεις της ενεργειακής υποδομής της περιφέρειάς μας. Ένας αριθμός εγκαταστάσεων κρίσιμης σημασίας έχει αδρανοποιηθεί», σημείωσε ο Κουλέμπα σε βίντεο που ανήρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου ανακοίνωσε ότι η περιοχή πρέπει “να προετοιμαστεί για έκτακτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αδιευκρίνιστης χρονικής διάρκειας”, εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι πιθανόν να υπάρξουν και περαιτέρω περιορισμοί στην παροχή ρεύματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Ukrenegro. “Εξοπλισμός στο μεγάλο δίκτυο του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος στις κεντρικές περιοχές υπέστη ζημιές”, αναφέρει η Ukrenegro η ανακοίνωση που ανάρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, για το θέμα.
Η Ρωσία ενέτεινε τα πλήγματα σε ζωτικής σημασίας ουκρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ηλεκτροδότησης, τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.

Τα βόρεια σύνορα

Η Ουκρανία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις στις βόρειες περιοχές κοντά στη Λευκορωσία για να αντιμετωπίσει μια πιθανή νέα ρωσική επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Αυτή τη στιγμή, δεν παρατηρείται δημιουργία δύναμης κρούσης (στη Λευκορωσία). (Αλλά) υπάρχουν και θα υπάρχουν απειλές. Αντιδρούμε, έχουμε ήδη αυξήσει τα στρατεύματά μας στη βόρεια κατεύθυνση», δήλωσε ο Ολέξι Χρόμοφ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η Λευκορωσία είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας στη σύγκρουση και έχει επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ως αφετηρία για την επίθεση στην Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ