Ουκρανία: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματα από την Κριμαία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατεύματα στην Κριμαία επιστρέφουν στη βάση τους μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο χθες, που δείχνει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και δυνάμεις να εγκαταλείπουν την περιοχή.

Το υπουργείο είπε ότι το βίντεο δείχνει μια σειρά από τανκς και στρατιωτικά οχήματα να φεύγει από την προσαρτημένη Κριμαία μέσω μιας σιδηροδρομικής γέφυρας μετά από ασκήσεις, προσθέτοντας ότι ορισμένα στρατεύματα θα επέστρεφαν επίσης στις μόνιμες βάσεις τους, αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο France-Presse ανέφερε επίσης ότι η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες στρατιωτικών μονάδων που περνούν μια γέφυρα πίσω στην ηπειρωτική χώρα.

Η ανακοίνωση έρχεται την ημέρα αφότου η Μόσχα ισχυρίστηκε αρχικά ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», αναφέρει ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του σημερινή γερμανική εφημεριδα Die Welt. Ο Τσίζοφ υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη. «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε.

Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;», είπε. Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. «Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.

Ρεζνίκοφ: Σταθερή η κατάσταση

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν “κάτι το μη αναμενόμενο” και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο υπουργός είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, μια εκ των οποίων θα παρακολουθήσει και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Λευκορωσίας.

Ο Ρεζνίκοφ πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω “τηλεδιάσκεψης” στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο Πέμπτη.

Πηγή: Guardian, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ