Ουκρανία: Την εκκένωση του Αζοφστάλ από τους αμάχους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram. Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι σήμερα θα εφάρμοζε ένα σχέδιο εκκένωσης του Αζοφστάλ και άλλων περιοχών της Μαριούπολης.

 

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι απομακρύνθηκαν 50 άμαχοι από το Αζοφστάλ. Μέχρι τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) το πρακτορείο Reuters δεν είχε δει κάποια απόδειξη της άφιξής τους σε ένα κοντινό κέντρο υποδοχής που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Το επιτελείο των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανέφερε μέσω του Telegram ότι συνολικά 176 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα αχανές χαλυβουργείο.
Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.
Περίπου 50 πολίτες μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από το εργοστάσιο σε ένα κέντρο υποδοχής στο γειτονικό Μπεζιμένε, σε έδαφος που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Οι δυνάμεις των τελευταίων πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν επίσης δεκάδες άμαχοι από το Αζοφστάλ.

 

«Σήμερα, 7 Μαΐου, 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον χώρο του χαλυβουργείου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη», ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές.
Στις αρχές της εβδομάδας ο δήμαρχος της πόλης υπολόγιζε ότι παρέμεναν παγιδευμένοι στο εργοστάσιο 200 πολίτες. Είναι ασαφές πόσοι από αυτούς κατάφεραν να φύγουν.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διακήρυξε τη νίκη των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και διέταξε να αποκλειστεί το εργοστάσιο και κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις που παρέμεναν εκεί να καταθέσουν τα όπλα. Σύμφωνα ωστόσο με σημερινή ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης, η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στο Αζοφστάλ, με τη βοήθεια αρμάτων μάχης και του πυροβολικού της.
Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια της Ρωσίας να γιορτάσει την Δευτέρα τη νίκη της ΕΣΣΔ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι «θα έρθει η ώρα να γιορταστεί η Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ