Ουκρανία: Προδοσία του Κρεμλίνου υπαινίσσεται ο αρχηγός της Wagner

Προδοσία στην μάχη της Μπαχμούτ, κατήγγειλε ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία ότι αποκλείουν την οργάνωση από το επιτελείο του, την ώρα που εκείνη δέχεται αφόρητη πίεση στο Μπαχμούτ, το οποίο είπε ότι θα καταρρεύσει, όπως και ολόκληρο το μέτωπο, αν οι άνδρες του υποχωρήσουν.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο στρατός της Ουκρανίας δίνει μια «οδυνηρή και δύσκολη» μάχη στο Ντονμπάς

Το Μπαχμούτ, στην Ανατολική Ουκρανία, έχει γίνει θέατρο αιματηρών συγκρούσεων καθώς οι μισθοφόροι της Wagner και τα τακτικά ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να την καταλάβουν. Ωστόσο o επικεφαλής της Wagner, ο Γεβγκένι Μπριγκόζιν έφερε πάλι στο προσκήνιο σήμερα την ρήξη που σοβεί ανάμεσα στους μισθοφόρους και στον τακτικό στρατό, λέγοντας ότι πάλι οι δυνάμεις του δεν εφοδιάζονται με τα πυρομαχικά που ζητούν και αποδίδοντας την έλλειψη σε «συνηθισμένη γραφειοκρατία ή προδοσία».
Από την «απέναντι» πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας και οι στρατιωτικοί διοικητές συμφώνησαν να ενισχύσουν την υπεράσπιση του Μπαχμούτ. Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να καταλάβει την πόλη εδώ και μήνες, αλλά πολλοί αναλυτές λένε ότι η πόλη έχει γίνει ένα συμβολικό έπαθλο στον πόλεμο, ενώ έχει μικρή στρατηγική αξία.

Η ρήξη μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων (μισθοφορικών και τακτικών φαίνεται να έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν κατηγορεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι κρατά τα πυρομαχικά που χρειάζεται.

Ουκρανία: Έντεκα νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια

Στα άκρα

Ωστόσο η ρήξη φαίνεται να λαμβάνει ακραίες διαστάσεις, καθώς ο Πριγκόζιν κατήγγειλε σήμερα ότι εμποδίσθηκε η πρόσβαση του εκπροσώπου του στο αρχηγείο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, λίγη ώρα αφού ο ίδιος επανέλαβε την καταγγελία του για την έλλειψη πυρομαχικών στις τάξεις των μισθοφόρων του. Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η άδεια εισόδου του εκπροσώπου του ακυρώθηκε και ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στο αρχηγείο, των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και μάχοναι.

Το μέτωπο

Ο Πριγκόζιν δήλωσε νωρίτερα ότι οι ομάδες της Wagner που πολεμούν την πόλη Μπαχμούτ της Ουκρανίας στερούνται πυρομαχικών και ότι, αν αναγκασθούν σε υποχώρηση, το σύνολο του μετώπου θα καταρρεύσει. Ο Πριγκόζιν δήλωσε μέσω της υπηρεσίας Τύπου της Wagner ότι έστειλε επιστολή στην ηγεσία του ρωσικού στρατού λέγοντας ότι οι μισθοφόροι του χρειάζονται επειγόντως πυρομαχικά.
Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, ο Πριγκόζιν είπε ότι τα έγγραφα είχαν υπογραφεί στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ τα πυρομαχικά αναμενόταν να σταλούν στο Μπαχμούτ την επόμενη μέρα. Αλλά τα περισσότερα δεν είχαν αποσταλεί, είπε, προτού υποδηλώσει ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν σκόπιμο.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε το Σάββατο – αλλά φαινομενικά γυρίστηκε τον Φεβρουάριο – ο Πριγκόζιν αναφέρει ότι οι άντρες του φοβούνται ότι «τους την στήνουν» για να τους παρουσιάσουν ως αποδιοπομπαίους τράγους σε περίπτωση που η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αν κάνουμε πίσω, θα μείνουμε στην ιστορία ως άνθρωποι που έκαναν το κύριο βήμα για να χάσουν τον πόλεμο», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ