Ουκρανία: «Εκκένωση» της Χερσώνας και ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στο Μπέλγκοροντ

Γενικεύεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών της και στο ρωσικό Μπέλγκοροντ ανατινάχτηκε αποθήκη πυρομαχικών, ενώ στην κατεχόμενη Χερσώνα οι ρωσικές αρχές διέταξαν την εκκένωση της περιοχής, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις πιέζονται ασφυκτικά από τις ουκρανικές.

Η αποθήκη πυρομαχικών εξερράγη όταν επλήγη από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς σε χωριό στην επαρχία του Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Η επαρχία του Μπέλγκοροντ συνορεύει με την Ουκρανία. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, διευκρίνισε ότι «με βάση τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν ούτε νεκροί, ούτε τραυματίες». Νωρίτερα είχε κατηγορήσει τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν μια πολυκατοικία στην περιοχή αυτήν. Σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ, ένα σχολείο υπέστη ζημιές σε χωριό κοντά στα σύνορα, ενώ χτυπήθηκε και ο τελευταίος όροφος μιας πολυκατοικίας.

Ουκρανός αξιωματούχος απάντησε ότι για το πλήγμα στην πολυκατοικία ευθυνόταν ένας «αδέσποτος» ρωσικός πύραυλος. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανέφερε μέσω του Twitter ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο προς το Χάρκοβο, αλλά «κάτι πήγε στραβά και έπληξε» το συγκρότημα των διαμερισμάτων εντός του ρωσικού εδάφους.
Σε ένα βίντεο διακρίνονται συντρίμμια δίπλα σε μια πολυκατοικία 16 ορόφων και μια μεγάλη τρύπα κοντά στη στέγη. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει ποια πλευρά ευθύνεται για το πλήγμα.

Ο κυβερνήτης μιας άλλης ρωσικής επαρχίας, του Κουρσκ, είπε ότι ένας υποσταθμός υπέστη ζημιές από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δύο οικισμοί. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές.

Στην Χερσώνα

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, ζήτησαν σήμερα από τη Μόσχα να οργανώσει την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή αυτή που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα αποτελεί στόχο της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού.  «Προτείναμε όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας της Χερσώνας που θέλουν να προστατευτούν από (ουκρανικά) πυραυλικά πλήγματα να μπορούν να πάνε σε άλλες ρωσικές περιοχές», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο, διορισμένος από τις ρωσικές κατοχικές αρχές.
«Πάρτε τα παιδιά σας και φύγετε», προέτρεψε σε ομιλία του που μεταδόθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σάλντο, ο οποίος εμφανίστηκε καθισμένος πίσω από ένα γραφείο, με φόντο μια ρωσική σημαία.

Ο Σάλντο κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει την απαραίτητη «βοήθεια, για να οργανωθεί μια τέτοια εργασία». Είπε ότι πρότεινε «καταρχήν» στους κατοίκους των τοποθεσιών στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου, που είναι πιο κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Αυτοί οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ρωσικές περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτήν της Χερσώνας, είπε, επικαλούμενος τη χερσόνησο της Κριμαίας, και τις περιοχές του Ροστόφ, του Κρασνοντάρ και της Σταυρούπολης, στην νότια Ρωσία. Οι εκκλήσεις αυτές έρχονται μία ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε πέντε τοποθεσίες στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη αντεπίθεσης σε αυτά τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας, που προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα, αλλά οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ανακατέλαβαν περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε λιγότερο από επτά ημέρες.
«Καθημερινά, πόλεις στην περιφέρεια της Χερσώνα δέχονται πυραυλικές επιθέσεις», είπε ο Σάλντο σήμερα. «Αυτές οι επιθέσεις προκαλούν σοβαρές ζημιές, πρώτα και κύρια, στους κατοίκους», κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ