Ουκρανία: Αυτό είναι το ρωσικό “στιλέτο” – Πώς λειτουργούν οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου. Το  υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη Δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Kh-47M2 «Κίνζαλ» Αρχεία - Πτήση & Διάστημα

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι;

Το προσωνύμιο των Kh-47M2 Kinzhal σημαίνει εγχειρίδιο ή στιλέτο. Όμως τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι;  Το BBC εξηγεί:

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Θεωρούνται πιο ευέλικτοι από τους συμβατικούς πυραύλους και μπορούν να αποφύγουν πιο αποτελεσματικά την αναχαίτιση από την αεράμυνα.

FOM-fBgXIAMr1mW

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στη δυτική Ουκρανία μπορεί να φτάσει στόχους σε βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων (1.242 μίλια).

Πέρυσι, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την επιτυχή εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου από μια φρεγάτα στη Λευκή Θάλασσα στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της.

Είχε δηλώσει ότι έχει ως στόχο να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο όπλο στον εξοπλισμό ρωσικών καταδρομικών και υποβρυχίων.

Πέρα από τη Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και τουλάχιστον πέντε άλλες χώρες εργάζονται για την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ