Οργή στην Τουρκία με τους Σουηδούς που σατίρισαν τον Ερντογάν – Η αντίδραση της Άγκυρας

Ερντογάν - σατιρική εκπομπή Σουηδίας

«Προσβλητική» χαρακτήρισε η Τουρκία τη σουηδική σατιρική εκπομπή, «Swedish News» στην οποία μεταξύ άλλων πρωταγωνιστής ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκνευρισμός και η ενόχληση στην Άγκυρα ήταν τέτοιοι που ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Τουρκία κλήθηκε την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η εκπομπή φιλοξένησε έναν Σουηδό κωμικό κουρδικής καταγωγής, τον Καντίρ Μεράλ που για δύο λεπτά σατίριζε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το σόου μετέδωσε «πειραγμένες» εικόνες του Ερντογάν με γυμνό στήθος να φορά μαγιό και να είναι τυλιγμένος με μια κουρδική σημαία. Μια άλλη εικόνα δείχνει τον Ερντογάν να φοράει χιτζάμπ. Η τηλεοπτική σάτιρα αποκάλεσε τον Ερντογάν «ανόητο» και «γκρινιάρη» και τον απεικόνισε επίσης να σκύβει με τα εσώρουχά του.

Ο κωμικός κοροϊδεύει τον Ερντογάν επειδή είναι φαλακρός ενώ ηγείται μιας χώρας που φημίζεται για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Ανέφερε επίσης ότι μια πρόσφατη διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκε από τον Ερντογάν που διοχέτευσε αέριο λόγω της κατανάλωσης πολλών κεμπάπ.

Ο τίτλος του επεισοδίου, Vetoturken, ή «το βέτο του Τούρκου», ήταν ήδη προσβλητικός, καθώς χρησιμοποιεί τη μορφή «X-turken» που χρησιμοποιείται συχνά για ρατσιστικά σουηδικά meme βίντεο.

Έπειτα από όλα αυτά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Τουρκία, Στάφαν Χέρστομ και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu υπέβαλε επίσημη καταγγελία.

Το περιστατικό γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας, καθώς η τελευταία μαζί με την Φινλανδία έχουν καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει τις  προσπάθειές τους.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Exit mobile version