Οργή Ερντογάν για τους απόστρατους ναυάρχους: Δήλωση με υπονοούμενα πραξικοπήματος από συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους

Επίθεση στους απόστρατους ναυάρχους εξαπέλυσε το απόγευμα της Δευτέρας με δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε διάρκεια δύο ώρες και 10 λεπτά, ο «σουλτάνος» επιτέθηκε με υποτιμητικά σχόλια στους απόστρατους, τους οποίους αποκάλεσε “συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους”.

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε λίγο πριν, αξιολογήσαμε λεπτομερώς τις συζητήσεις για το ζήτημα που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της χώρας μας για δύο ημέρες, είναι σίγουρα μια κακόβουλη προσπάθεια όσον αφορά τις συζητήσεις διακυβέρνησης που πραγματοποιήθηκαν εν τω μέσω της νυκτός. Κανένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί κάτι τέτοιο σε συλλογικό επίπεδο, Αυτή η ενέργεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα της νύχτας, είναι σίγουρα μια κακόβουλη προσπάθεια. Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να συγκεντρωθούν και να δημοσιεύσουν δηλώσεις που περιέχουν υπονοούμενα πραξικοπήματος σε μια πολιτική συζήτηση»», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει αυτούς τους ναυάρχους και τους διπλωμάτες να συναντιούνται στο πρόσφατο παρελθόν για να εκδώσουν μια δήλωση υποστήριξης για τη χώρα μας στον αγώνα μας από την Κύπρο ως το Καραμπάχ. Και πάλι, δεν τους είδαμε να είναι δίπλα στο έθνος μας ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

«Ο λόγος για τη συζήτηση σίγουρα δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης. Μερικοί από αυτούς μιλούν σε διάφορα μέσα. Δεν έχει ξεκινήσει έρευνα για κανέναν από αυτούς για τις δηλώσεις τους. Αλλά μέσα στη νύχτα, δεν είναι ποτέ αποδεκτό για 104 συνταξιούχους ναυάρχους να κάνουν μια τέτοια προσπάθεια. Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί ελευθερία έκφρασης», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος και σημείωσε: «Ο λόγος για την έντονη αντίδραση του έθνους μας στη δημοσιευμένη δήλωση είναι ότι είναι μια πολύ μεγαλύτερη εκστρατεία. Οι λεγόμενοι διανοούμενοι έχουν στοχεύσει το νόμο, το εκτελεστικό και το δικαστικό σώμα».

«Συναντηθήκαμε σήμερα για να εξηγήσουμε στο έθνος μας τι συνέβη. Κάθε επίθεση κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία πραγματοποιείται μετά από μια τέτοια κοινοποίηση. Αυτό έκαναν στον αείμνηστο Μεντερές. Προσπάθησαν να εκφοβίσουν τις κυβερνήσεις πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου με τον ίδιο τρόπο. Δεδομένου ότι αντιδράσαμε έντονα σε αυτές τις προσεγγίσεις στη δική μας κυβέρνηση, δεν μπορούσαν να συνεχίσουν», επισήμανε ακόμη ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Έχουμε την πιο αποτελεσματική στάση απέναντι σε απειλές κατά της εθνικής βούλησης, το έθνος μας γνωρίζει καλά από την πρόσφατη ιστορία μας. Για αυτόν τον λόγο, αποκαλύπτουμε όλη μας τη στάση απέναντι στη δημοσιευμένη δήλωση. Το έθνος μας βλέπει ποιος υπερασπίζεται τη δημοκρατία και ποιος βρίσκεται με τους πραξικοπηματίες. Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάσουμε αυτά τα γεγονότα στις εκλογές του 2023 κατά τη διακριτική ευχέρεια του έθνους μας».

Ακάρ: Η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στην κοινή δήλωση των αποστράτων ναυάρχων. «Η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας που είχε συνάντηση και με οργανώσεις απόστρατων αξιωματικών.

«Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν ωφελεί σε τίποτα άλλο παρά να βλάψει τη δημοκρατία μας, να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας και να κάνει τους εχθρούς μας ευτυχείς. Όπως ορίζεται στο Σύνταγμα, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό κράτος δικαίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να γίνουν εργαλείο για τις προσωπικές φιλοδοξίες κανενός», είπε και πρόσθεσε: «Αυτοί που δεν βλέπουν, που δεν θέλουν να δουν τα επιτεύγματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι τυφλωμένοι από φιλοδοξία, εμπάθεια και φθόνο».

Πηγή: Haberturk & euronews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ