Οργή Μπάιντεν για τον θάνατο του Ναβάλνι: Υπεύθυνος ο Πούτιν και οι φονιάδες του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «δεν εξεπλάγη» αλλά δήλωσε «εξοργισμένος» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος, όπως είπε, θα μπορούσε να ζήσει με ασφάλεια στην εξορία αλλά επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία.

«Αντιστάθηκε με θάρρος απέναντι στη διαφθορά, τη βία και όλα τα άσχημα πράγματα που κάνει η κυβέρνηση του Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του. «Ο Πούτιν ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι», τόνισε.

Ο Λευκός Οίκος «δεν γνωρίζει επακριβώς» τι ήταν αυτό που στοίχισε τη ζωή στον Ναβάλνι και αναζητά περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη. «Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη στον Ναβάλνι αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατός του ήταν συνέπεια (των πράξεων) του Πούτιν και των φονιάδων του», είπε ο Μπάιντεν.

Ως «δείγμα της βαρβαρότητας» του Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις τον θάνατο του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στην οποία συμμετέχει. Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία» της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, έχουν ανακαταληφθεί τα μισά εδάφη που κατείχε η Ρωσία στην αρχή του πολέμου, ενώ η Μόσχα έχει 300.000 θανάτους – πέντε φορές περισσότερους από αυτούς που είχε στο Αφγανιστάν σε δέκα χρόνια – και έχει χάσει τα δύο τρίτα των αρμάτων μάχης της και το ένα τρίτο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η Κάμαλα Χάρις επαναβεβαίωσε επίσης την αποφασιστικότητα της ίδιας και του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεχίσουν να στηρίζουν την χώρα στην άμυνά της εναντίον των ρωσικών επιθέσεων: «Πολλοί πίστευαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να στέκεται, χάρη στο θάρρος του ουκρανικού λαού, χάρη στην ηγεσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και χάρη στην υποστήριξη 50 χωρών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ», δήλωσε και υποσχέθηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει τους πόρους και τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία. «Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα είναι ένα δώρο στον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κάμαλα Χάρις αναφέρθηκε ακόμη στην «θεμελιώδη βούληση» του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο και να υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες. «Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αυτό το απορρίπτουν και ισχυρίζονται ότι είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών να απομονωθούμε και να συνδεθούμε με δικτάτορες (…)

Αυτή η αντίληψη για τον κόσμο είναι επικίνδυνη. Είναι αποσταθεροποιητική, κοντόφθαλμη, θα αποδυνάμωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα υπονόμευε την παγκόσμια σταθερότητα», υπογράμμισε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος, με το βλέμμα στον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι δεν θα παρείχε στήριξη σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες. Όπως είπε μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει την Μόσχα να επιχειρήσει μια τέτοια επίθεση.

«Στη σημερινή Ρωσία καταδικάζουν τα ελεύθερα πνεύματα σε θάνατο», δηλώνει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «την οργή και τον αποτροπιασμό του» για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, αφού η ρωσική φυλακή στην οποία κρατείτο επιβεβαίωσε ότι ο διάσημος Ρώσος ακτιβιστής είναι νεκρός.

«Στη σημερινή Ρωσία, βάζουν τα ελεύθερα πνεύματα στο γκουλάγκ και τα καταδικάζουν σε θάνατο» έγραψε ο Μακρόν στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Η σκέψη μου είναι με την οικογένειά του, τους οικείους του και τον ρωσικό λαό», πρόσθεσε.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση», δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε σύντομη δήλωσή της για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, υπογράμμισε:

“Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, είναι μια ακόμη λυπηρή σελίδα που πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τη διεθνή κοινότητα. Εκφράζουμε τη βαθιά και ειλικρινή θλίψη μας και ελπίζουμε το τρομερό αυτό γεγονός να εξιχνιαστεί πλήρως”.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Ζοζέπ Μπορέλ: Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ένας μαχητής της ελευθερίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή δήλωσή τους για τον Αλεξέι Ναβάλνι μιλούν για έναν «μαχητή της ελευθερίας».

«Δολοφονήθηκε σιγά σιγά από τον πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του, που δεν φοβούνται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς τους ανθρώπους» υπογραμμίζουν. Επίσης, τονίζεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η ρωσική πολιτική ηγεσία και οι αρχές να λογοδοτήσουν.

«Απαιτούμε από τις ρωσικές αρχές να αποδείξουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι. Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους» επισημαίνουν Ζοζέπ Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρουν, «ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο θάρρος και αποφασιστικότητα σε όλη του τη ζωή. Επέστρεψε γενναία στη Ρωσία μετά από μια αποτρόπαια απόπειρα δολοφονίας. Έδωσε ελπίδα στους δημοκράτες και την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία, γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι από όλη τη χώρα συμμετείχαν στις δράσεις του και άκουσαν τα μηνύματά του».

«Είναι προφανές, τον σκότωσε ο Πούτιν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είναι προφανές: τον σκότωσε ο Πούτιν, όπως χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν και μαρτύρησαν από αυτό το ένα όν. Τον Πούτιν δεν τον ενδιαφέρει ποιος πεθαίνει, αρκεί να διατηρήσει τη θέση του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να διατηρήσει τίποτα. Ο Πούτιν πρέπει να χάσει τα πάντα και να λογοδοτήσει για όσα έκανε».

Ο θάνατος του Ναβάλνι μια υπενθύμιση για το τι «τέρας» είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνει ο Τριντό

Ο αναφερόμενος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι μια τραγωδία και μια υπενθύμιση σε ολόκληρο τον κόσμο για το τι «τέρας» είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε συνέντευξή του στο CBC Radio.

«Ήταν ένας τόσο δυνατός μαχητής για τη δημοκρατία, για τις ελευθερίες του ρωσικού λαού. Αυτό δείχνει πραγματικά το που έχει φτάσει ο Πούτιν, να καταστείλει οποιονδήποτε αγωνίζεται για την ελευθερία του ρωσικού λαού», είπε ο Τριντό. «Είναι μια τραγωδία και είναι κάτι που θυμίζει σε όλο τον κόσμο για τι ακριβώς τέρας είναι ο Πούτιν».

 Ο Πούτιν πρέπει να «λογοδοτήσει» για τον θάνατο του Ναβάλνι, δηλώνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Κάμερον

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, αποτίοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» του Ρώσου αντιφρονούντα. «Ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο», ανέφερε ο Κάμερον με ανάρτηση στο X.

«Ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι συνέβη – κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τον φρικτό χαρακτήρα του καθεστώτος του», συμπλήρωσε.

Θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας ο Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε η Μέρκελ

Ο Αλεξέι Ναβάλι «έγινε θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας», δήλωσε η πρώην καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ στην εφημερίδα BILD και πρόσθεσε ότι «είναι τρομερό το γεγονός ότι με τον Ναβάλνι φιμώθηκε με τρομακτικές μεθόδους μια θαρραλέα, ατρόμητη φωνή που υψώθηκε υπέρ της πατρίδας». Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους και τους συναδέλφους του, κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ