Ολόκληρη η συνέντευξη του Βαρουφάκη στο Charlie Hebdo

“H λιτότητα είναι βλαβερή και η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της όταν η ανάπτυξη θα της το επιτρέψει” αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

“Ένα μήνυμα το οποίο δύσκολα εισακούεται μέσα σε μια Ευρώπη που δεν είναι πια συνηθισμένη να συζητά όπως το απέδειξε η αποτυχία του Eurogroup στις 16/02” αναφέρει ο αρθογράφος του σατιρικού περιοδικού. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών: 

Ερώτηση: Κατά την διάρκεια της πρώτης σας συνάντησης με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είχε δηλώσει ότι μόλις σκοτώσατε την Τρόικα.. Πιστεύετε ότι έτσι έγινε;

Απάντηση: Πιστεύω πράγματι ότι σκοτώσαμε την Τρόικα. Τουλάχιστον υπό την μορφή της τεχνοκρατικής ομάδας που στόχευε την Αθήνα σαν μια αποικιοκρατική ελίτ, ερχόμενη να στείλει τους κλητήρες της ώστε να επιβάλλουν συνθήκες απολύτως ανεφάρμοστες σε έναν αιχμάλωτο πληθυσμό. 

Ερώτηση: Η συζήτηση σήμερα εστιάζεται στην ελάφρυνση του χρέους. Ομως οι Έλληνες δεν πρέπει να πληρώσουν τα χρωστούμενα;

Απάντηση: Αυτός ο τρόπος παρουσίασης των πραγμάτων στηρίζεται σε δυο προβληματικές έννοιες:  της συλλογικής ευθύνης και της συλλογικής τιμωρίας. Όμως επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι αυτές οι έννοιες είναι απαγορευμένες από τις συνθήκες της Γενεύης. Πριν από την κρίση μόνο μια μειονότητα των Ελλήνων επωφελήθηκε από την ανάπτυξη αντλούμενη από το χρέος, την στιγμή που η πλειοψηφία αντιμετώπιζε δυσκολίες για να βγάλει το μήνα. Και μετά την κρίση σε ποιον έπεσε το βάρος;

Για ακόμη μια φορά όχι σε εκείνους που επωφελήθηκαν από την προηγούμενη ανάπτυξη και εκ των οποίων τα χρήματα είναι τώρα στη Γενεύη, στο Λονδίνο ή την Φραγκφούρτη αλλά σε εκείνους που δεν αποκόμισαν κανένα όφελος.

Λέγοντας σήμερα ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν κάτι το οποίο φαίνεται λογικό είναι σαν να λέμε ότι τα ίδια θύματα θα πρέπει να υποφέρουν ακόμα περισσότερο. Είναι μια συμπεριφορά «οφθαλμός προς οφθαλμό, όδοντας προς οδόντα» ένα είδος βιβλικής οικονομίας που αφήνει όλο τον κόσμο στην Ευρώπη πελαγωμένο.

 

Ερώτηση: Είναι δυνατό να ξεπεραστεί η αντιπαράθεση μεταξύ πιστωτών – οφειλετών στην Ευρώπη;

Απάντηση: Είναι απολύτως δυνατό. Γι’ αυτό αρκεί να θεωρήσουμε ο ένας τον άλλον σαν πολίτες μιας Ενωμένης Ευρώπης όπου οι ανθρώπινες προσδοκίες και τα πολιτικά δικαιώματα είναι ίσα. Είναι έτσι που η αστική δημοκρατία εμφανίστηκε:  εγκαταλείποντας την αποκρουστική ιδέα σύμφωνα με την οποία μόνο οι ιδιοκτήτες μπορούν να ψηφίσουν και γυρνώντας την πλάτη στην ιδέα -ακόμα πιο αποκρουστική-  σύμφωνα με την οποία εκείνοι και εκείνες που χρεοκόπησαν πρέπει να φυλακισθούν και να απολέσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. 

Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε στον Γάλλο ή Γερμανό φορολογούμενο;

Απάντηση: Θα ξεκινούσα λέγοντας του ότι σε κάθε ανεύθυνο δανειολήπτη αντιστοιχεί ένας ανεύθυνος πιστωτής. Πριν από το 2010 άφθονα κεφάλαια προκάλεσαν ένα τσουνάμι «αρπαχτικών» δανείων  στην Ελλάδα.  Το 2010 τα πράγματα πήγαν άσχημα και η Ευρώπη αποφάσισε να μας κάνει να πληρώσουμε, σε εσάς και σε εμάς τους φορολογούμενους τις απώλειες του χρηματοοικονομικού τομέα. Το βάρος σήμερα πάνω στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων είναι απλά συνθλιπτικό.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να εξοφλήσει αυτά που χρωστάει,  θα πρέπει η Ευρώπη  να εξασφαλίσει στην Ελλάδα να γνωρίσει εκ νέου την ευημερία. Αυτό συνεπάγεται να θέσει τέλος σ αυτή την τιμωρητική  και παράλογη λιτότητα. Στον Μεσαίωνα, οι γιατροί συνταγογραφούσαν την ηθελημένη αιμορραγία που συχνά προκαλούσε μια επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς για την οποία ο γιατρός απαντούσε με  εκ νέου αιμορραγία. Ορίστε το είδος της λογικής που χαρακτηρίζει απολύτως σήμερα την στάση της Ευρώπης: περισσότερο η λιτότητα αποτυγχάνει,  περισσότερο συνταγογραφείτε.

Ερώτηση: Εάν θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή στην δημοσιονομική εξισορρόπησης του Ελληνικού προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να πληρώσουν φόρους η ορθόδοξη εκκλησία και οι εφοπλιστές και να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες;

Απάντηση: Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί με ουσιαστικό τρόπο. Αλλά αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε τα σύνορα της Ελλάδας όπως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης (που είναι) το λοιπόν θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε ακόμα περισσότερο.

Αντίθετα είναι σωστό  ότι η ορθόδοξη εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει.  Το πρόβλημα είναι ότι η  μεγάλη περιουσία που διαθέτει δεν της προσφέρει ένα υψηλό εισόδημα για να μπορέσει να φορολογηθεί. Οι εφοπλιστές θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο τους. Όμως η εφαρμογή μιας τέτοιας φορολογίας είναι δύσκολη: οι εφοπλιστές κινούνται πολύ και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τα εισοδήματα τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν φορολογηθούν.

Ερώτηση: Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες βεβαιώνουν ότι ο Σύριζα απειλεί την σταθερότητα στην Ευρώπη. Τι λέτε;

Απάντηση: Το να πεις κάτι τέτοιο,  είναι σαν να επιτίθεσαι στις συνέπειες και όχι στις βαθύτατες αιτίες που οδήγησαν τον Σύριζα στην εξουσία. Εάν ο Σύριζα είναι στην εξουσία,  είναι επειδή η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά ήταν ανίκανες να δημιουργήσουν μια οικονομική και νομισματική αρχιτεκτονική διαρκείας και πάνω απ όλα επειδή δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν με προσαρμοσμένο τρόπο στην κατάρρευση τους.

Ο Σύριζα βρέθηκε από τις αναταραχές της ιστορίας με την θλιβερή τιμή να πρέπει να επιδιορθώσει τις ζημιές  που άφησαν τα κόμματα και οι θεσμοί του κατεστημένου. Αλλά αν οι φιλοευρωπαϊκές και δημοκρατικές κυβερνήσεις,  όπως αυτή εδώ στην οποία ανήκω καταπνιγούν και εάν οι άνθρωποι που τις έφεραν  στην εξουσία οδηγηθούν στην απελπισία, τα μόνα άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές και όλοι εκείνοι που ζουν μέσα στον φόβο και το μίσος.

Αυτό που λέω στους ομολόγους μου είναι: «Εάν πιστεύετε ότι  έχετε συμφέρον να σκοτώσετε τις προοδευτικές κυβερνήσεις όπως η δική μας,  μερικές μόνο μέρες μετά την εκλογή μας, τότε να περιμένετε τα χειρότερα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ