Ολική έκλειψη Σελήνης: Το «φεγγάρι του κάστορα» μαγνήτισε τα βλέμματα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Μια ολική σεληνιακή έκλειψη, την τελευταία έως τον Μάρτιο του 2025, απόλαυσαν σήμερα 8 Νοεμβρίου στην Ανατολική Ασία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης  σε τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας, όχι όμως και στην Ελλάδα καθώς έφτασε στο μέγιστο σημείο της το μεσημέρι.

Η έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.

Παράλληλα, την ίδια μέρα (περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας) υπήρξε πανσέληνος, που οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ ονόμαζαν “φεγγάρι του κάστορα”, επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματα τους και επίσης τότε έμπαιναν οι παγίδες για το κυνήγι τους. Η Σελήνη θα φαίνεται “γεμάτη” τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και της Τρίτης.

Αύριο 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του (αν και λόγω της απόστασης του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ