Ολάντ: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει

Ολάντ: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει

Με τη φωτογραφία της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, στο εξώφυλλό του και μια συνέντευξη του κεντροαριστερού προέδρου Φρανσουά Ολάντ στις εσωτερικές του σελίδες κυκλοφόρησε χθες το περιοδικό Le Nouvel Observateur.

Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε ενόψει των ευρωεκλογών το περιοδικό προκάλεσε σάλο στην γαλλική πολιτική σκηνή. Το πρώτο του θέμα ήταν, ακριβώς, το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει το FN, που ανέρχεται στο 24%.

«Η σφυγμομέτρηση που προκαλεί φόβο: στην πρώτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών το Εθνικό Μέτωπο, απειλεί να γίνει πρώτο κόμμα στη Γαλλία», έγραψε το Nouvel Observateur.

Απάντηση στην «άνοδο του λαϊκισμού» στη Γαλλία και στην Ευρώπη κάλεσε να δοθεί ο πρόεδρος Ολάντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ίδιο τεύχος του περιοδικού και ταυτόχρονα στα βελγικά έντυπα «Soir» και «De Standaard».

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Ολάντ αναγνώρισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν να καταγραφεί σε αυτές μια «ήττα της Ευρώπης».

«Είναι πιθανόν», είπε, «η σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποτελείται κατά μεγάλο μέρος της από ευρωσκεπτικιστές. Θα πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση και για μια απειλή παράλυσης».

Για αυτό «απευθύνω έκκληση να γίνει αντιληπτό το πραγματικό νόημα των εκλογών αυτών. Δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά της Ευρώπης. Πρόκειται για μια επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα: την παρατεταμένη λιτότητα ή την βιώσιμη ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό ή τη ρύθμιση (των αγορών), τις αγορές ή τις επενδύσεις, την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση στα πράγματα ή την μετάβαση σε μια πιο οικολογική πολιτική».

Ερωτηθείς σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Ολάντ είπε ότι «έναντι των εξτρεμισμών, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αντιμετωπίσουμε. Ποιος μπορεί να φαντάζεται ότι το να γυρίσουμε πίσω, στα εθνικά σύνορα, θα μας προστάτευε από την μετανάστευση; Ο ρόλος της συνθήκης Σένγκεν είναι να ορίζει τους κανόνες για την ελευθερία της κυκλοφορίας προσώπων στην ΕΕ. Αν πρέπει να την ενισχύσουμε, είμαι έτοιμος. Η λύση όμως και σε αυτό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».

«Ποιος μπορεί να υποκρίνεται ότι οι Ευρωπαίοι θα ζούσαν καλύτερα χωρίς το ενιαίο νόμισμα; Θα πλήττονταν από βάναυσες νομισματικές υποτιμήσεις κι αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος της ενιαίας αγοράς. Χωρίς να μιλήσουμε για την κερδοσκοπία σε βάρος των κρατικών χρεών», συνέχισε ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι «ο εθνικισμός είναι μια τάση η οποία γεννήθηκε πριν από δύο δεκαετίες» στη γαλλική πολιτική σκηνή, κι οφείλεται «στην έλλειψη προοπτικής και συλλογικής δυναμικής». Σε αυτό «προστίθεται ο φόβος της παρακμής». Η Ευρώπη ωστόσο «είναι μια Ήπειρος φορτωμένη Ιστορία», υπενθύμισε. «Ορισμένες χώρες βιώνουν με δύσκολο τρόπο την αναμέτρηση με την παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη συνδέεται άρρηκτα -επισήμανε- «με το άνοιγμα των συνόρων», δηλαδή «με την μετανάστευση».

«Αυτό που τρέφει τον λαϊκισμό είναι επίσης η σχέση με το Ισλάμ. Σε αυτό προστίθενται οι φόβοι των εργαζόμενων απέναντι στις αναδιαρθρώσεις της βιομηχανίας, οι φόβοι πολλών μπροστά στη δυναμική άνοδο των αναδυόμενων οικονομιών, ο συντηρητισμός που εν μέρει συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού. Η ξενοφοβία κάνει τα υπόλοιπα». Η έξοδος από την οικονομική κρίση «είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να αμβλυνθούν οι εθνικοί εγωισμοί», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη φέρει ευθύνη, ο Ολάντ απάντησε «ναι, στο βαθμό που οι ηγέτες της αποτυγχάνουν να υπερβούν τους εθνικούς τους σκοπούς».

Πρέπει να «διεκδικήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή ιδέα», πράγμα που «είναι δύσκολο με τους είκοσι οκτώ! Σε αυτό οφείλεται η βούλησή μου να αρχίσουμε από ένα σκληρό πυρήνα, με την ευρωζώνη, και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με τις χώρες που αποφασίζουν ελεύθερα». Η Ευρώπη, τόνισε, πρέπει να «αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση».

«Δεν αποκλείω κανέναν» επισήμανε, «αλλά νομίζω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει να συμφωνούν και οι 28. Η Βρετανία σκοπεύει να επανεξετάσει» αν θα μείνει εντός της ΕΕ, αλλά «αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν», υπογράμμισε.

Για τη συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας στην Ευρώπη, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «η γαλλογερμανική συνεργασία είναι προϊόν της ιστορίας και προϋπόθεση για να προχωρήσει η Ευρώπη». Εξέφρασε την εκτίμηση πως η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα συναινέσει σε αναπτυξιακές πολιτικές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ακόμη ότι θέλει τη δημιουργία «μιας οικονομικής κυβέρνησης για την ευρωζώνη», «μια σταθερή προεδρία στο Γιούρογκρουπ», την «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στενότερο συντονισμό των πολιτικών, εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων και τη θέσπιση του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές» καθώς και «μεγαλύτερη κοινωνική σύγκλιση, με τη θέσπιση κατώτατου μισθού».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ