Οινούσσες: Διάβημα διαμαρτυρίας της Άγκυρας για το επεισόδιο με το τουρκικό αλιευτικό

Διάβημα στην Ελλάδα επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τουρκικού αλιευτικού και σκάφους του Λιμενικού σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις Οινούσσες.

Σύμφωνα με το yenisafak.com, στον Έλληνα πρέσβη επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για δυσανάλογη χρήση βίας ενώ αναφέρθηκε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών κατά παράβαση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο.

Οινούσσες: Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το σοβαρό επεισόδιο με το τουρκικό αλιευτικό

Ανακοίνωση για το σοβαρό επεισόδιο με το τουρκικό αλιευτικό στις Οινούσσες εξέδωσε το Λιμενικό.

“Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου – Οινουσσών. Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ). Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια” σημειώνεται επίσης.

Τι αναφέρει η τουρκική Ακτοφυλακή για το επεισόδιο

Η τουρκική Ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τα ελληνικά πυρά τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι ένας από τους δύο ψαράδες που επέβαιναν στο τουρκικό αλιευτικό.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση το επεισόδιο έλαβε χώρα στις 18.15 ώρα Ελλάδος (19.15 ώρα Τουρκίας) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και του ακρωτηρίου της Ερυθραίας (Καραμπουρνού).

Στην περιοχή μετέβησαν δύο τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής, αναφέρεται στην ανακοίνωση και γίνεται λόγος «για απαράδεκτη ενέργεια» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Ενώ η Εισαγγελία του Καραμπουρνού ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «το να ανοίγουν πυρ σε ανυπεράσπιστους ψαράδες είναι απαράδεκτο, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για επεισόδιο στις Οινούσσες

Τα τουρκικά ΜΜΕ, εκτός από τον τραυματισμό του ψαρά στο πόδι, μεταδίδουν ότι στο σημείο του επεισοδίου έσπευσαν δύο τουρκικά σκάφη του Λιμενικού, όμως δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά σκάφη. Μάλιστα παρουσιάζουν και μία φωτογραφία από τον τραυματισμένο ψαρά.

«Δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη δέχτηκαν πυρά από τα ελληνικά σκάφη γύρω στις 19.15 χθες το βράδυ. Με την πληροφορία ότι από τα πυρά τραυματίστηκε ψαράς στο πόδι, στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού Σώματος μαζί με το ιατρικό κλιμάκιο 112. Στην συνέχεια δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν ελληνικά σκάφη από τα αντίστοιχα τουρκικά που έφτασαν στο σημείο, καθώς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον Τούρκο ψαρά, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από πυροβολισμό στο πόδι, από την ομάδα έκτακτης ανάγκης του τουρκικού Λιμενικού. Στη συνέχεια ο τούρκος τραυματίας ψαράς μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Τσεσμέ» μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ