Οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας θα συναντηθούν στην Καμπότζη

Ο υπουργός Άμυνας των              ΗΠΑ           , ο Λόιντ Όστιν, και ο ομόλογός του της Κίνας, ο Γουέι Φανγκχά, συναντώνται σήμερα στην Καμπότζη, καθώς οι δύο κυβερνήσεις συνεχίσουν την προσπάθεια να ελέγξουν τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσά τους.

Η συνάντηση αυτή, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας χωρών της περιοχής στη Σιέμ Ρίαπ, είναι η πρώτη των κ.κ. Όστιν και Γουέι από τον Ιούνιο, περίπου δύο μήνες προτού η Νάνσι Πελόσι, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάνει τον Αύγουστο επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο, που προχώρησε κατόπιν στα μεγαλύτερα αεροναυτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από τη νήσο.

Η συνάντηση δεν αναμένεται να φέρει κάποια σημαντική εξέλιξη. Εγγράφεται στις επαφές των δύο πλευρών για την αποτροπή κρίσεων. Θα συζητηθούν οι δραματικά διαφορετικές προσεγγίσεις τους όσον αφορά την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η συνάντηση άρχισε στις 10:00 (τοπική ώρα· στις 05:00 ώρα Ελλάδας).

Ακολουθεί την τρίωρη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί.

Παρά τις εντάσεις, το αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαιώνει πως θέλει να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης και για να εξασφαλιστεί η αποτροπή ή η διαχείριση τυχόν «ατυχημάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ