Οι ΗΠΑ επιμένουν πως υπάρχουν «άμεσες απειλές» από μέρους του Ιράν για τις δυνάμεις τους στο Ιράκ

Ο στρατός των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ανησυχεί για αυτές που αποκαλεί δυνητικές άμεσες απειλές τις οποίες εγείρουν δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν για τις δυνάμεις του στην επικράτεια του Ιράκ, οι οποίες έχουν πλέον τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Ωστόσο νωρίτερα χθες, Βρετανός ανώτερος αξιωματικός που διοικεί δυνάμεις ενταγμένες στον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσινγκτον ο οποίος καταδιώκει τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην ιρακινή και στη συριακή επικράτεια δήλωσε ότι δεν διαπιστώνει πως υπάρχει ουδεμία αύξηση της απειλής από μέρους παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Η δήλωση αυτή του Βρετανού υποστράτηγου Κρις Γκίκα φάνηκε να έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις προειδοποιήσεις σε ολοένα υψηλότερο τόνο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι της οποίας λένε πως η ιρανική απειλή μεγεθύνεται.

Η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο». Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ κάνουν επιθετικές ενέργειες. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διαβεβαίωσε χθες ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, παρά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πέρυσι αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν η οποία είχε υπογραφεί το 2015, κλιμακώνει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ σταδιακά και αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου.

Το μεικτό διοικητήριο του στρατού των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), έκρινε σκόπιμο να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία αντικρούει τις δηλώσεις του Γκίκα, υποδιοικητή των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Τα σχόλια του υποδιοικητή «έρχονται σε αντίθεση με τις εξακριβωμένες αξιόπιστες απειλές που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» και προέρχονται από «δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης. Ο Έρμπαν πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού «βρίσκονται τώρα σε υψηλό επίπεδο συναγερμού».

Ο υποστράτηγος Γκίκα αρχικά δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε. «Όχι, δεν υπάρχει καμία αυξημένη απειλή από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία. Είμαστε ενήμεροι για την παρουσία τους σαφώς και τις παρακολουθούμε, μαζί με πολλές άλλες [δυνάμεις], διότι αυτό είναι το [επιχειρησιακό] περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», ανέφερε αρχικά ο Βρετανός αξιωματικός. Αργότερα, απέφυγε να επαναλάβει αυτή την εκτίμηση, όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.