Οι Φιλελεύθεροι στηρίζουν Γιούνκερ

Οι Φιλελεύθεροι στηρίζουν Γιούνκερ

 

Η Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) συντάχθηκε σήμερα με την πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας τις πιθανότητες του  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να χριστεί από τους ευρωβουλευτές επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία αυτή “διασφαλίζει μια ευρύτερη βάση ώστε να οικοδομήσουμε μια σταθερή πλειοψηφία για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπής” σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ALDE, η τέταρτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 67 ευρωβουλευτές.

Η απόφαση της ALDE να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιούνκερ σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής του, ακόμη και αν ορισμένοι βουλευτές του ΕΛΚ ή των Σοσιαλιστών δεν τον ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκλογή του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα γίνει στα μέσα Ιουλίου και ο Γιούνκερ χρειάζεται τουλάχιστον 376 ψήφους για να εκλεγεί. Το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν από κοινού 412 ευρωβουλευτές, όμως αυτή η πλειοψηφία είναι ιδιαίτερα “εύθραυστη” και η εκλογή του Γιούνκερ, χωρίς τη στήριξη της ALDE, θα ήταν στο έλεος των Ισπανών Σοσιαλιστών και των Βρετανών Εργατικών ευρωβουλευτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναμένεται ότι θα πάρει το χρίσμα αύριο από τους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αντάλλαγμα η ALDE θα εξασφαλίσει μία θέση αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και έναν επιπλέον Επίτροπο, ανέφερε μια καλά πληροφορημένη πηγή.

 

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 17 Ιουλίου

 

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 17 Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει.

«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια ακόμη σύνοδος κορυφής στις 17 Ιουλίου», είπε ο Κένι κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Κουρτρέ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

Η σύνοδος αυτή αναμένεται να επικεντρωθεί στον διορισμό υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπάι, καθώς και ο ή η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει την Κάθριν Άστον.

Η συνάντηση αυτή των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ημέρα αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ