Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Ε.Ε.

«Υπερήφανη πάνω στα χαλάσματα» στέκει η Γερμανία, η χώρα «που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης που διχάζεται», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», η οποία επικαλείται τα ευρήματα έρευνας του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου κοινής γνώμης «Pew Research Center», σύμφωνα με τα οποία «η Γερμανία αποτελεί το έθνος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο θαυμασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα μόνο το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών (34%) πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνιστά ευλογία για την πατρίδα τους.

Οι Γερμανοί, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θεωρούνται από τους γείτονές τους ως «ιδιαίτερα εργατικοί» και «από τους λιγότερο διεφθαρμένους», ενώ και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ περιγράφεται ως «μακράν η πιο επιτυχημένη εθνική, ηγετική φυσιογνωμία στην οικονομική κρίση της Ευρώπης». Τα αντιγερμανικά αισθήματα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των ερευνητών, συνεχίζουν να περιορίζονται στην Ελλάδα– τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επισημαίνεται.

Στην ίδια έρευνα, ωστόσο, αναδεικνύεται και η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, στην οποία βυθίζεται η Ευρώπη, καθώς μόνον το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών (34%) πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνιστά ευλογία για την πατρίδα τους. Σε έξι από τα οχτώ ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία το Ινστιτούτο Pew έθεσε ερωτήματα σε σχεδόν 1.000 πολίτες, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πιο αδύνατη ως έννοια στη συνείδησή τους από ό,τι το έθνος:Έτσι βλέπουν τα πράγματα οι Έλληνες (σε ποσοστό 70%), οι Γάλλοι (κατά 63%), οι Βρετανοί και οι Ιταλοί (κατά 61%), όπως και οι Τσέχοι (59%) και οι Ισπανοί (κατά 50%). Μόνον οι Γερμανοί (σε ποσοστό 59%) πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την Ευρώπη, ενώ κατά τα άλλα, μόνον οι Πολωνοί εκφράζουν «θετικό ισοζύγιο» αξιολόγησης μεταξύ της χώρας τους και της ΕΕ, καθώς σε ποσοστό 48% διακρίνουν οικονομικά πλεονεκτήματα.

Επιπλέον, μόνον οι Γερμανοί (σε ποσοστό 73%) εκτιμούν ότι η χώρα τους βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, ενώ όλοι οι άλλοι λαοί είναι απαισιόδοξοι. Πάνω από τέσσερις στους πέντε Γάλλους, Τσέχους και Βρετανούς και πάνω από εννέα στους δέκα Ιταλούς, Ισπανούς και Έλληνες (ποσοστό 98%) βλέπουν την πατρίδα τους σε χειρότερη οικονομική θέση. Το σύνολο των Ευρωπαίων καταλογίζει την ευθύνη γι’ αυτό τόσο στις εθνικές κυβερνήσεις όσο και στις τράπεζες. Οι πολίτες ωστόσο δεν εμπιστεύονται, όπως φαίνεται, ούτε την οργανωμένη Ευρώπη ως παράγοντα που θα τους οδηγήσει έξω από την οικονομική μιζέρια που επικρατεί στον ευρωπαϊκό χώρο.             

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ