“Οι επιθεωρήσεις στο Ιράν θα πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 20 χρόνια”

“Οι επιθεωρήσεις στο Ιράν θα πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 20 χρόνια”

Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι προς το παρόν έχουν μόνο ρόλο παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θέτουν ως όρο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας να δεχτεί το Ιράν να επιτηρείται επί μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα ξεπερνά τα 20 χρόνια.

“Μια τελική συμφωνία με το Ιράν θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα καθεστώς επιθεωρήσεων και επαληθεύσεων επί τουλάχιστον 20 χρόνια”, γράφουν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσεϊ Γκρέιαμ σε επιστολή τους που σκοπεύουν να στείλουν εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Πολλοί άλλοι γερουσιαστές αναμένεται ότι θα συνυπογράψουν το κείμενο αυτό, σκοπός του οποίου είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για το θέμα του Ιράν.

“Οι επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) θα πρέπει να είναι διεισδυτικές, το Ιράν να δώσει στους επιθεωρητές πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, σε όλα τα πρόσωπα και σε όλα τα έγγραφα”, προσθέτουν.

Μια δεύτερη προϋπόθεση που θέτουν οι γερουσιαστές είναι η “πλήρης διαφάνεια” εκ μέρους της Τεχεράνης όσον αφορά το πιθανό στρατιωτικό σκέλος του πυρηνικού προγράμματός της. “Το Ιράν πρέπει να πει την αλήθεια. Μόνο από τη στιγμή που το Ιράν θα έχει αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες του πυρηνικού προγράμματός του θα μπορεί να ξεκινήσει η πλήρης άρση των κυρώσεων”, σημειώνεται στο κείμενο.

Οι γερουσιαστές επιμένουν επίσης ότι η άρση των κυρώσεων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και επιπροσθέτως, στο κείμενο της συμφωνίας να αναγράφονται οι συνέπειες που θα υποστεί η Τεχεράνη εφόσον δεν την τηρήσει.

Την περασμένη εβδομάδα οι 342 από τους 435 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων συνυπέγραψαν μια επιστολή με την οποία ζητούν να μπει οριστικά τέλος σε “όλες τις δραστηριότητες” του Ιράν όσον αφορά την εξάπλωση των πυρηνικών, την τρομοκρατία, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, σε αντάλλαγμα για τη μόνιμη άρση των κυρώσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το Κογκρέσο δεν μπόρεσε να εγκρίνει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, λόγω της διαφωνίας του Λευκού Οίκου που φοβόταν ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Ωστόσο, το Κογκρέσο και μόνο αυτό διαθέτει την εξουσία να άρει οριστικά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια.

Ο Μενέντεζ, που ρωτήθηκε για το θέμα σήμερα, έδωσε ραντεβού στους δημοσιογράφους για την Κυριακή, την καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Βιέννη, για να τους απαντήσει εάν οι κοινοβουλευτικοί αποδέχονται την παράταση των συνομιλιών. “Θέλουμε μια συμφωνία, όμως θα πρέπει να είναι μια καλή συμφωνία, όχι μια συμφωνία απλώς και μόνο για να υπογράψουμε μια συμφωνία”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ