Ο πρόεδρος του Ιράν ζητάει να βρεθεί λύση

Ο πρόεδρος του Ιράν ζητάει να βρεθεί λύση

 

Έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να βρεθεί μια λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί. Τόνισε όμως ότι «Κανείς δεν είπε ότι θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Κανείς και ποτέ. Είναι σαφές ότι αυτό είναι αδιαφιλονίκητο δικαίωμα του Ιράν»

Ο Ροχανί, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν για τα πυρηνικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μάλιστα διευκρίνισε ότι θα ορίσει μια νέα ομάδα διαπραγματευτών ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι δεν θα βοηθήσει την διεθνή κοινότητα μια νέα επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν την ώρα που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ένας νέος πρόεδρος. «Ενώ αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και σχηματίζεται μια νέα κυβέρνηση, προτείνεται να τεθούν μονομερώς σε εφαρμογή νέες κυρώσεις ώστε να στραγγαλιστεί οικονομικά το Ιράν. Πιστεύω ότι αυτή η ιδέα αντιτίθεται στα θεμελιώδη συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, στο στόχο της διασφάλισης της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» είπε ο Λαβρόφ.

 Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου. Τέλος Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν τη σκλήρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ