Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση: Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση την Τετάρτη (13/3) ότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία θα θεωρηθεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

Ο Πούτιν, μιλώντας λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα του δώσουν άλλα έξι χρόνια στην εξουσία, είπε ότι το σενάριο του πυρηνικού πολέμου δεν «πιέζει χρονικά» και ότι δεν βλέπει ανάγκη για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», είπε ο 71χρονος Πούτιν, στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, απαντώντας σε ερώτηση εάν η χώρα ήταν πραγματικά έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο. Ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ότι εάν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος -ή στην Ουκρανία- η Ρωσία θα αντιμετώπιζε την κίνηση ως επέμβαση.

«(Στις Ηνωμένες Πολιτείες) υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού», τόνισε ο Πούτιν.

«Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι εδώ όλα βιάζονται προς αυτήν (πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό» σχολίασε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η Δύση κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο εάν στείλει στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πυροδοτώντας πόλεμο πλήρους κλίμακας μετά από οκτώ χρόνια σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και φιλορώσων Ουκρανών και Ρώσων από την άλλη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ