Ουκρανία: Ο Πούτιν δηλώνει ότι δεν θέλει να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία – Σε αντίθεση με το ρωσικό ΥΠΕΞ η δήλωση του Κρεμλίνου

Δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους. “Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία”, είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και “αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα”.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία “αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει” τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια “διαφορετική κατάσταση” γιατί “το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία”.

Πούτιν

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Χθες βράδυ, ο Πούτιν, στο διάγγελμά του, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Oι ηγέτες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα. “Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα”, είπε.

Κρεμλίνο: Στα συνταγματικά όρια η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη του υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τόνισε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει.

«Σ’ εκείνα τα σύνορα, στα οποία υπάρχουν και είχαν ανακηρύξει τον εαυτό τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Πεσκόφ, για να προσθέσει ότι λόγος γίνεται για τη στιγμή «που οι δύο αυτές Δημοκρατίες ανακηρύχθηκαν», αρνούμενος να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Ντμίτρι Πεσκόφ

Νωρίτερα είχε ερωτηθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί μετά την επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στις συνεδριάσεις της ρωσικής Βουλής για το θέμα Αντρέι Ρουντένκο, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα είχε δώσει διαφορετική απάντηση, λέγοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο Δημοκρατίες σ’ εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ