Ο Όρμπαν προτείνει τον Ερντογάν για… Νόμπελ ειρήνης

Τις αγαθές σχέσεις Ουγγαρίας και Τουρκίας επιβεβαίωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν στην συνέχεια, κατά την οποία τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει υποψηφιότητα του Ερντογάν για Νόμπελ Ειρήνης.

Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, τόνισε τον ρόλο «ειρηνοποιού» που έχει εκδηλώσει ο Ερντογάν στην Ουκρανία. Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πέτερ Σιγιάρτο είπε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να ανταμειφθεί με το βραβείο Νόμπελ, κάτι που η Ουγγαρία θα υποστηρίξει.

Ο υπουργός του Όρμπαν έκανε την δήλωση έναν μήνα πριν από την απονομή των φετινών βραβείων και ενώ οι υποψηφιότητες για τα επόμενα θα ανοίξουν το καλοκαίρι. «Ο Ερντογάν πρέπει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης διότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι οι μόνες επιτυχείς, έως τώρα. Χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών (της Τουρκίας Μεβλούτ) Τσαβούσογλου επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά. Ζητάμε από την Τουρκία να συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες… Σήμερα, δηλώνουμε μια πρωτοβουλία, η ουσία της οποίας είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να λάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καθώς η μόνη επιτυχημένη εμπειρία διαμεσολάβησης για την Ουκρανία συνδέεται με το όνομά του», είπε ο Σιγιάρτο.

Σιγιάρτο Τσαβούσογλου

Οι σχέσεις Τουρκίας Ουγγαρίας είναι άριστες, με την Ουγγαρία να είναι η πιο φανατική φίλη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο ΝΑΤΟ οι δύο χώρες είναι οι μόνες που δεν έχουν κυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν και ο πρόεδρος Ερντογάν είναι από τους τακτικούς συνομιλητές του προέδρου Πούτιν.

O Τσαβούσογλου είχε συνάντηση και με τον Ορμπάν, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να αναπτύξει τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Μάλιστα υποσχέθηκε έναν κύκλο εργασιών 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ουγγρο-τουρκικό εμπόριο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι σταθερή και ασφαλής χωρίς μια σταθερή και ασφαλή Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης», σύμφωνα με τον Ορμπάν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να τερματιστεί ειρηνικά ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ