Ο Μακρόν αμφισβητεί τη «μακρά παράταση» – Οι Μέρκελ, Σάντσεθ και Ρούτε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η καθαρότητα της βρετανικής πρότασης, η εγγύηση της συνέχειας και του προγραμματισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ο σεβασμός στη δημοκρατική βούληση των πολιτών, θα είναι τα τρία βασικά κριτήρια για τη λήψη της όποιας απόφασης σήμερα, κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit στις Βρυξέλλες, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ.Μακρόν.

Ο Εμ.Μακρόν σημείωσε πως εδώ και 34 μήνες η ΕΕ έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραμένουν ενωμένοι, και ξεκαθάρισε ότι δύο χρόνια γινόταν διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό πρότζεκτ δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση από την όποια απόφαση παράτασης και το βρετανικό αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από την απαραίτητη καθαρότητα επί των βρετανικών προθέσεων. Ο Μακρόν φάνηκε να αμφισβητεί τη “μεγάλη αναβολή”, λέγοντας “μην θεωρείτε δεδομένο τίποτα από αυτά που ακούτε”, απευθυνόμενος στον Τύπο, και διερωτώμενος “ποιος ο λόγος”.

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ εξήγησε ότι η Πρωθυπουργός Μέι ζήτησε μια παράταση στο γράμμα της προς το Συμβούλιο και τόνισε ότι οι 27 θα συζητήσουν και θα επεξεργαστούν το αίτημα, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την πρόθεση των Βρετανών να πραγματοποιήσουν ευρωεκλογές κάτι που εγγυάται την ομαλότητα.

Την διοργάνωση ευρωεκλογών έθεσε ως “προφανή προϋπόθεση” και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε. Δήλωσε δε ανοιχτός για την συζήτηση για μια μακρά ευέλικτη παράταση, επισημαίνοντας όμως ότι “η Μέι δεν τη ζήτησε”. Δήλωσε “ευέλικτος και πραγματιστής” και ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι ζήτημα μακράς ή σύντομης παράτασης”, αλλά ζήτημα καθαρότητας προθέσεων.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, Πρωθυπουργός της Ισπανίας σημείωσε ότι η Ισπανία προσέρχεται στη συνεδρίαση με παραγωγική διάθεση, επιμένοντας και αυτός στη καθαρότητα του προγράμματος των Βρετανών για τη χρήση της παράτασης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ